Skriftlig spørsmål fra Karin Andersen (SV) til utenriksministeren

Dokument nr. 15:2255 (2020-2021)
Innlevert: 21.05.2021
Sendt: 25.05.2021
Rette vedkommende: Justis- og beredskapsministeren
Besvart: 01.06.2021 av justis- og beredskapsminister Monica Mæland

Karin Andersen (SV)

Spørsmål

Karin Andersen (SV): Vil regjeringen ta initiativ til en internasjonal søk- og redningsaksjon i Middelhavet, herunder finansiere og sende redningsskip til Middelhavet, og hva har regjeringen foretatt seg for å sikre at Frontex ikke direkte eller indirekte deltar i pushbacks, men at norske bidrag går til søk- og redningsarbeid?

Begrunnelse

Rundt 130 mennesker ventet forgjeves på å bli reddet fra drukningsdøden like utenfor Libyas kyst mellom 21. april og 22. april i år. Logger og epostmeldinger i etterkant viste at de nasjonale myndighetene som ble kontaktet, svarte seint, utilstrekkelig eller ikke i det hele tatt på bønnene om hjelp, ifølge NTB 10. mai. Flere av de europeiske kystvaktene har blitt kritisert for å presse båter med flyktninger ut av sitt farvann, såkalte pushbacks. Det har også kommet beskyldninger om at Frontex har vært direkte involvert eller hatt fartøyer i nærheten, se blant annet Morgenbladet 19.02.21.

Monica Mæland (H)

Svar

Monica Mæland: Regjeringen har ikke planer om å finansiere eller sende skip eller for øvrig ta initiativ til søk- og redningsaksjoner i Middelhavet.
Vi forutsetter at alle europeiske land følger folkerettslige prinsipper i sin håndtering av migrasjon. Dette gjelder også den støtten Frontex’ gir det enkelte land.
Det er ikke dokumentert at enheter fra Frontex har vært involvert i push-backs. Jeg registrerer imidlertid at påstandene om push-backs er gjenstand for rettslige prosesser for EU-domstolen og departementet vil holde seg orientert om den videre utviklingen.