Skriftlig spørsmål fra Bård Hoksrud (FrP) til kunnskaps- og integreringsministeren

Dokument nr. 15:2278 (2020-2021)
Innlevert: 25.05.2021
Sendt: 26.05.2021
Besvart: 03.06.2021 av kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby

Bård Hoksrud (FrP)

Spørsmål

Bård Hoksrud (FrP): Vil statsråden vurdere å gi Lånekassen mulighet til å gi stipend til elever som fikk kansellert sitt utvekslingsopphold skoleåret 2020-2021 pga. pandemien, og som ønsker å dra på utveksling skoleåret 2021-2022 før de fullfører VG3 skoleåret etter?

Begrunnelse

Lånekassen støtter utveksling for elever på videregående det året eleven går VG2. Pga. pandemien ble utveksling til bl.a. USA kansellert for skoleåret 2020-2021 og elever som hadde planlagt utveksling på VG2 fikk ikke muligheten til dette.
Elever som likevel ønsker å dra på utveksling hadde da to valg:

1) Enten å ta VG2 i Norge skoleåret 2020-2021 for så å ta et «friår» på utveksling i 2021-2022,
2) eller å ta et friår fra skolen og gjøre andre ting skoleåret 2020-2021 for deretter å reise på utveksling skoleåret 2021-2022 og ta dette som VG2.

Begge valgene gir et utvekslingsopphold skoleåret 2021-2022, men bare det ene valget faller inn under Lånekassens støtteordning. Elever som velger et ekstra år utdanning (dvs. alternativ 1 over) kan ikke søke stipend fra Lånekassen for utvekslingsoppholdet skoleåret 2021-2022.
Pandemien har hatt mange konsekvenser og det er laget en rekke ordninger for å motvirke effektene. Et utvekslingsopphold på videregående har stor verdi for elever, både gjennom faglig og personlig utvikling. Det kan oppleves som urimelig at elever som ønsker å forlenge den videregående opplæringen med et ekstra år for å få med seg en unik læring, ikke kan kvalifisere til stipend fra Lånekassen som de ville fått tildelt dersom de hadde kunnet reise som planlagt på VG2. Regelverket hindrer elevene å ta VG3 som utveksling, og da er eneste mulighet til å dra på utveksling å ta dette som et friår eventuelt ta pause fra utdanning et år.

Guri Melby (V)

Svar

Guri Melby: Covid-19-pandemien har berørt oss alle, og de fleste av oss har opplevd begrensninger som følge av de tiltakene som har blitt innført. Målet for meg og regjeringen har hele tiden vært at barn og unge i størst mulig grad blir skjermet fra de negative sidene ved covid-19. På enkelte områder har dette likevel vært krevende, blant annet i forbindelse med aktiviteter som krever at barn og ungdom reiser i eller ut av Norge.
Når det gjelder utvekslingsopphold for elever i videregående opplæring, har det særlig vært to utfordringer. For det første har reiserestriksjonene i Norge og i andre land gjort det krevende å komme seg til det aktuelle utvekslingsoppholdet. Krav om dokumentert vaksinering for innreise i mange land gjør dette bildet enda mer uoversiktlig. Videre har risikoen knyttet til smittesituasjonen gjort det vanskelig for skoler både i Norge og i utlandet å holde åpent. Dette har skapt usikkerhet rundt hvorvidt elevene som drar på utveksling til utlandet skoleåret 2020–2021 vil kunne gjennomføre og bestå et opplæringsår i utlandet på nivå med norsk Vg1 eller Vg2. På grunn av disse usikkerhetsmomentene anbefalte jeg før skoleåret 2020-2021, i samråd med Utdanningsdirektoratet, at norske elever takket ja til skoleplass i Norge, fremfor å reise ut av landet. For de som likevel valgte å satse på utveksling skoleåret 2020–2021, ble Lånekassens praksis tilpasset slik at elevene kunne beholde lån og stipend dersom de ikke fikk reist ut. Vi har ikke detaljoversikt, men antar at noen elever etter hvert fikk mulighet til å reise ut.
Jeg har stor forståelse for at mange elever blir skuffet av å oppleve at de ikke fikk mulighet til å ta det utvekslingsoppholdet de hadde sett for seg. Jeg ser likevel ikke grunn til å utvide rettigheter til lån og stipend til elever som vil ta et friår i utlandet skoleåret 2021–2022. Utveksling gjennom en godkjent utvekslingsorganisasjon er primært lagt opp til å erstatte vg2, og den aktuelle elevgruppen vil allerede ha tatt det skoleåret i Norge. Jeg vil samtidig gjøre oppmerksom på at stadig flere fylker etablerer utvekslingssamarbeid mellom norske videregående skoler og utenlandske skoler, og noen av disse innebærer utveksling på videregående trinn 3 med rett til lån og stipend fra Lånekassen. Lånekassen tilbyr også lån og stipend til å ta et språkkurs i utlandet, og det finnes mange muligheter for utveksling senere hvis man ønsker å ta høyere utdanning eller høyere yrkesfaglig utdanning.