Skriftlig spørsmål fra Sigbjørn Gjelsvik (Sp) til olje- og energiministeren

Dokument nr. 15:2326 (2020-2021)
Innlevert: 30.05.2021
Sendt: 31.05.2021
Besvart: 07.06.2021 av olje- og energiminister Tina Bru

Sigbjørn Gjelsvik (Sp)

Spørsmål

Sigbjørn Gjelsvik (Sp): Hva er status for regjeringens arbeid med Europakommisjonens forslag til forordning om retningslinjer for transeuropeisk infrastruktur 2020/0360 (COD) av 15. desember 2020, anses forordningen EØS-relevant, har det blitt formidlet norske synspunkter til EU og i så fall hva har blitt formidlet, og har det eller vil det bli foreslått å legge til eller fjerne prosjekter på EUs lister over prioriterte prosjekt (PCI og PMI) som berører Norge og i så fall hvilke prosjekter?

Begrunnelse

25. januar i år sendte Olje- og energidepartementet Europakommisjonens forslag til forordning om retningslinjer for transeuropeisk infrastruktur 2020/0360 (COD) av 15. desember 2020 på høring. I høringsbrevet heter det at "Når Europakommisjonen har foreslått nytt regelverk som kan ha vesentlig betydning for Norge, skal det ansvarlige forvaltningsorganet etter utredningsinstruksen pkt. 3-3 sørge for å gjøre forslaget offentlig tilgjengelig uten ugrunnet opphold. Olje- og energidepartementet sender derfor med dette forordningsforslaget på høring." Det nye forslaget vil oppheve forordning 347/2013/EU (også omtalt som TEN-E-forordningen), som ikke er innlemmet i EØS-avtalen.

Tina Bru (H)

Svar

Tina Bru: Europakommisjonen la 15. desember 2020 frem forslag til ny parlaments- og rådsforordning om retningslinjer for transeuropeisk energiinfrastruktur. Det nye regelverket skal oppheve gjeldende energiinfrastrukturforordning, som ikke er innlemmet i EØS-avtalen. Det er Europaparlamentet og Rådet som skal vedta ny forordning, og jeg vil følge med på utviklingen i forhandlingene i disse organene frem mot vedtakelse av endelig regelverk. I henhold til Kommisjonens forslag skal det nye regelverket tre i kraft 1. januar 2022. EØS-relevans vil bli vurdert på ordinær måte.
Kommisjonens forslag til ny forordning er et av lovgivningsinitiativene under "Europas grønne giv", som ble lagt frem i desember 2019. Formålet med det nye regelverket er å etablere et rammeverk for utviklingen av prioriterte energiinfrastrukturkorridorer- og områder, som bidrar til oppnåelse av EUs klima- og energimål for 2030 og målet om klimanøytralitet for 2050.
Norge har et utstrakt energi- og klimasamarbeid med EU. EØS-avtalen utgjør en viktig ramme for samarbeidet, men samarbeidet omfatter også områder utenfor EØS-avtalens virkeområde. I tillegg er våre energisystemer fysisk knyttet sammen gjennom gass- og elektrisitetsforbindelser. Til sammen innebærer dette at regelverksutviklingen i EU har stor betydning for Norge, uavhengig av om rettsakter innlemmes i EØS-avtalen eller ikke.
På denne bakgrunn sendte Olje- og energidepartementet innspill da Europakommisjonen hadde forslag til ny forordning på høring. Høringsinnspillet er tilgjengelig på Kommisjonen sine nettsider. Det ble blant annet vist til at Norge støtter Kommisjonens arbeid med Europas grønne giv og at TEN-E-forordningen bør være i samsvar med denne og med Parisavtalen. Infrastruktur for hydrogen bør ha en teknologinøytral tilnærming, og lager-delen bør sees som en integrert del av CO2-infrastruktur. Videre ble det også vist til samarbeidet mellom nordsjølandene om vindkraft til havs (North Seas Energy Cooperation). EØS-avtalens virkeområde og selvråderett knyttet til utbygging av nett og energiinfrastruktur på territoriet ble fremhevet.
Det er prosjektutviklere selv som søker om å få prosjekter på PCI-listen. PCI-listen som ble vedtatt i 2019 inkluderer følgende prosjekter som berører Norge: 1) ny utenlandsforbindelse mellom Norge og Tyskland (NordLink), som nå er ferdigstilt, 2) utvekslingskapasitet mellom Norge og Storbritannia: et eller flere av følgende prosjekter: North Sea Link og NorthConnect og 3) CO2-transportløsningen under Langskip, "Northern Lights". I høringsinnspillet fra Olje- og energidepartementet ble det ikke foreslått å legge til eller fjerne prosjekter på EUs liste over Projects of Common Interest. Norske myndigheter vil ta stilling til eventuelle nye prosjekter når disse foreligger. Innspill som Olje- og energidepartementet har gitt om elektrisitetsforbindelser i forbindelse med utarbeidelsen av tidligere PCI-lister er tilgjengelig på Stortinget sine sider.