Skriftlig spørsmål fra Lars Haltbrekken (SV) til olje- og energiministeren

Dokument nr. 15:2462 (2020-2021)
Innlevert: 14.06.2021
Sendt: 15.06.2021
Besvart: 29.06.2021 av olje- og energiminister Tina Bru

Lars Haltbrekken (SV)

Spørsmål

Lars Haltbrekken (SV): I Stortingsmelding 36, Energi til arbeid - langsiktig verdiskaping fra norske energiressurser står følgende: "Regjeringen vil fortsette kunnskapsinnhentingen gjennom videre kartlegging av petroleumsressursene, også i områder som ikke er åpnet for petroleumsvirksomhet."
Kan statsråden angi hvilke områder som ikke er åpna for petroleumsvirksomhet, som regjeringen vil kartlegge petroleumsressursene i?

Tina Bru (H)

Svar

Tina Bru: Staten eier olje- og gassressursene på norsk kontinentalsokkel. Som grunneier er det viktig å ha kunnskap om de tilstedeværende ressurser på sokkelen. Slik kunnskap er viktig generelt, særlig for områder der det kan være grenseoverskridende forekomster.
I uåpnede områder er det kun staten som kan gjennomføre kartlegging. Oljedirektoratet har ansvaret for å ha slik kunnskap, og gjennomfører kartlegging av ressurser i områder som ikke er åpnet. Innsamling av kunnskap for å øke den geologiske forståelsen, inklusive om ressurspotensialet på norsk kontinentalsokkel, er avgjørende for å legge til rette for god ressursforvaltning og ivareta norske nasjonale interesser.
For at Oljedirektoratet skal gjennomføre større kartleggingsarbeid på norsk kontinentalsokkel, må Stortinget bevilge midler til det. Det har Stortinget gjort i flere omganger, senest i 2019. I 2019 samlet Oljedirektoratet inn om lag 1 000 km2 3D-seismikk i Barentshavet nord. Innsamlingen vil gi detaljert kunnskap om ressurspotensialet i den norske delen av strukturen samtidig som dataene gir et viktig bidrag til å øke kunnskapsnivået om petroleumspotensialet i den østlige delen av Barentshavet nord. Det er ikke planlagt konkrete, større kartlegginger i år.
I tillegg til 3D-seismikken som er nevnt over, er det samlet inn mye 2D-seismikk i den østlige delen av Barentshavet nord. I de siste årene er disse dataene forbedret, og Oljedirektoratet fortsetter arbeidet med å analysere dataene for å få bedre kunnskap om geologien og ressurspotensialet. Samarbeid med universiteter er et viktig supplement til dette arbeidet.