Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.
Dokument nr. 15:2539 (2020-2021) Innlevert: 21.06.2021 Sendt: 22.06.2021 Rette vedkommende: Kunnskaps- og integreringsministeren Besvart: 02.07.2021 av kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby
Mona Fagerås (SV): Hva er provenyeffekten av å innføre et tilbud om gratis skolefrokost hver dag på 5.-7. trinn?
Guri Melby: Kostnadene til skolefrokost eller andre skolemåltider avhenger blant annet av hvilken type mat elevene skal få, og av behov for utstyr og lokaler til å lage og servere mat. En arbeidsgruppe under Kunnskapsdepartementet beregnet i 2006 råvareutgiftene for brødmåltid inkl. frukt, grønnsaker og melk til 13,90 per elev. Dersom prisen justeres med kommunal deflator tilsvarer dette om lag 23,1 kroner i 2021. Denne enhetskostnaden er benyttet for å svare på dette spørsmålet. Det er lagt til grunn et skoleår på 190 skoledager.Med et elevtall på 197 085 elever på 5.–7. trinn for skoleåret 2020-21, blir kostnaden om lag 360 mill. kroner i halvårseffekt og om lag 865 mill. kroner i helårseffekt for disse trinnene.Det vil i tillegg påløpe kostnader til personale som skal føre tilsyn med og eventuelt smøre mat til elevene.Fordi det ikke er tradisjon for servering av skolemåltider, er heller ikke skolebyggene nødvendigvis konstruert og dimensjonert for dette. Kostnader til eventuelle investeringer i bygningsmasse, utstyr og lignende vil måtte komme i tillegg.