Skriftlig spørsmål fra Mona Fagerås (SV) til finansministeren

Dokument nr. 15:2539 (2020-2021)
Innlevert: 21.06.2021
Sendt: 22.06.2021
Rette vedkommende: Kunnskaps- og integreringsministeren
Besvart: 02.07.2021 av kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby

Mona Fagerås (SV)

Spørsmål

Mona Fagerås (SV): Hva er provenyeffekten av å innføre et tilbud om gratis skolefrokost hver dag på 5.-7. trinn?

Guri Melby (V)

Svar

Guri Melby: Kostnadene til skolefrokost eller andre skolemåltider avhenger blant annet av hvilken type mat elevene skal få, og av behov for utstyr og lokaler til å lage og servere mat.
En arbeidsgruppe under Kunnskapsdepartementet beregnet i 2006 råvareutgiftene for brødmåltid inkl. frukt, grønnsaker og melk til 13,90 per elev. Dersom prisen justeres med kommunal deflator tilsvarer dette om lag 23,1 kroner i 2021. Denne enhetskostnaden er benyttet for å svare på dette spørsmålet. Det er lagt til grunn et skoleår på 190 skoledager.
Med et elevtall på 197 085 elever på 5.–7. trinn for skoleåret 2020-21, blir kostnaden om lag 360 mill. kroner i halvårseffekt og om lag 865 mill. kroner i helårseffekt for disse trinnene.
Det vil i tillegg påløpe kostnader til personale som skal føre tilsyn med og eventuelt smøre mat til elevene.
Fordi det ikke er tradisjon for servering av skolemåltider, er heller ikke skolebyggene nødvendigvis konstruert og dimensjonert for dette. Kostnader til eventuelle investeringer i bygningsmasse, utstyr og lignende vil måtte komme i tillegg.