Skriftlig spørsmål fra Sigbjørn Gjelsvik (Sp) til samferdselsministeren

Dokument nr. 15:2782 (2020-2021)
Innlevert: 10.08.2021
Sendt: 11.08.2021
Rette vedkommende: Distrikts- og digitaliseringsministeren
Besvart: 18.08.2021 av distrikts- og digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland

Sigbjørn Gjelsvik (Sp)

Spørsmål

Sigbjørn Gjelsvik (Sp): Romerikes blad omtalte 6. august at Telia, til tross for at det var dekning, nektet en kunde på grensen mellom Ullensaker og Lillestrøm kommuner trådløst Internett med begrunnelse i kapasitetsbegrensning.
Innebærer dette brudd på konsesjonsvilkårene, hvilke konsekvenser vil det få for Telia om de nekter kunden kontrahering, og vil regjeringen vurdere å endre konsesjonsvilkår i lys av forholdet?

Begrunnelse

I dagens samfunn er raskt og stabilt Internett en nødvendighet uansett hvor man bor. Ikke å få tilgang til slike tjenester kan innebære betydelige utfordringer for arbeids- og familielivet. I lys av den teknologiske utviklingen synes det stadig viktigere at kontraheringsforpliktelsene for slike tjenester håndheves og styrkes.

Linda Hofstad Helleland (H)

Svar

Linda Hofstad Helleland: Det er viktig å ha tilgang til Internett via velfungerende bredbåndsforbindelser. Dette er en prioritert sak for regjeringen, og det er i St. Meld. 28 (2020-2021) Vår felles digitale grunnmur satt ambisiøse mål for hvordan vi skal få alle på nett i løpet av de nærmeste årene. Regjeringen har i denne forbindelse bevilget rekordhøye tilskuddsbeløp for utbygging av bredbånd i områder der tilbudet er mangelfullt. Tilbydere i det norske markedet har gjort en stor innsats i å tilby gode bredbåndstjenester til folk og næringsliv over hele landet, og over 90 prosent av husstandene har nå tilgang til bredbånd med datahastighet på minst 100 Mbit/s. Regjeringen har nylig også hatt på høring et forslag om en innkjøpsordning som skal sikre funksjonelt Internett og telefoni til absolutt alle.
Lov om elektronisk kommunikasjon (ekomloven) med underliggende forskrifter gir lovregler for sektoren. Det kreves ikke særlige tillatelser (konsesjoner) for å være tilbyder av ekomtjenester. Tilbydere som benytter radiofrekvenser i tjenesteproduksjonen, slik som mobiltilbydere, må imidlertid ha frekvenstillatelser som gir nærmere vilkår for bruk av tildelte frekvensressurser. Gjeldene ekomlov har egne bestemmelser om leveringsplikt, men disse omfatter ikke bredbåndsleveranser. Telias opprinnelige avslag på henvendelse om kjøp av fast trådløst bredbånd i saken som omtales i spørsmålet, innebærer ingen brudd på bestemmelser i dette regelverket.
Det pågår arbeid med å utforme ny ekomlov som gjennomfører EUs ekomdirektiv (EU/2018/1972). Leveringsplikt for bredbånd følger av direktivet. I denne forbindelse har det vært hørt forslag om å innføre leveringsplikt for bredbåndstjeneste.
Fast trådløst bredbånd leveres over mobilnettene. Basestasjonen som en aktuell abonnent har dekning fra, har en gitt kapasitet og følgelig en grense for hvor mange kunder som kan betjenes via denne. Dette innebærer at selv om det på et gitt sted er dekning slik at det kan gjennomføres en mobiltelefonsamtale, er det ikke gitt at det er tilstrekkelig kapasitet igjen på basestasjonen, eller et tilstrekkelig kraftig signal på det aktuelle stedet, til å levere ytterligere faste trådløse bredbåndsforbindelser med definert kvalitet over denne basestasjonen. Dette er en reell teknisk begrensning og bakgrunnen for det opprinnelige avslaget Telia ga på forespørselen.
Telia opplever høy etterspørsel over hele landet etter fast trådløst bredbånd. En database som gir oversikt over hvilke adresser som kan få fast trådløst bredbånd, oppdateres med flere tusen adresser per uke ettersom utbygging og oppgradering av mobilnettet til Telia gjennomføres. Hvorvidt en gitt adresse kan få tilbud om fast trådløst bredbånd med tilstrekkelig kvalitet, vil derfor kunne endre seg raskt.
Etter det jeg er kjent med, har den aktuelle saken løst seg. Telia har foretatt nærmere vurderinger av utbyggingsstatus i området og signalkvalitet som kan leveres for den aktuelle adressen. I løpet av august vil Telia kunne levere fast trådløst bredbånd til angjeldende kunde.