Skriftlig spørsmål fra Sylvi Listhaug (FrP) til kunnskaps- og integreringsministeren

Dokument nr. 15:2941 (2020-2021)
Innlevert: 04.09.2021
Sendt: 06.09.2021
Besvart: 13.09.2021 av kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby

Sylvi Listhaug (FrP)

Spørsmål

Sylvi Listhaug (FrP): Vil statsråden sørge for at de som ønsker å motta Bibelen kan få dette, slik det har vært tradisjon for?

Begrunnelse

Hvert år utdeles 15 000 eksemplar av Bibelen på norske skoler. Denne tradisjonen kan det nå bli slutt på. I en artikkel publisert på NRK.no 29. august i år fremgår det at Utdanningsdirektoratet fraråder utdeling av Bibelen, fordi dette kan oppleves som forkynnende og krenkende for enkelte elever. Utdanningsdirektoratets uttalelse kommer etter en henvendelse fra Human-etisk forbund om hvorvidt det er greit å dele ut bibler på skolen. Det presiseres i NRKs artikkel at det er frivillig å ta imot Bibelen, og at det heller ikke er krav om at den skal leses. Bibelen er blant de mest grunnleggende litterære verkene for den vestlige sivilisasjonen og den norske kulturen. Opplæring i vår kristne kulturarv burde ha en selvsagt plass på skolen, og utdeling av Bibelen til elevene er en naturlig del av dette.

Guri Melby (V)

Svar

Guri Melby: Opplæring om vår kristne kulturarv, religion, livssyn og etikk skal ha en selvsagt plass i skolen. I regjeringens forslag til ny opplæringslov foreslår departementet å videreføre at loven sier at kristendom, religion, livssyn og etikk (KRLE) skal være et fag i skolen, og å videreføre at loven sier hva som skal være målene for faget. Ingen andre fag er særlig nevnt i loven på samme vis. Forslaget om å beholde KRLE-faget i loven er begrunnet i å understreke dette fagets historikk og særegne posisjon.
Jeg vil samtidig understreke at det ikke er tillat med forkynning i skolen, verken i KRLE-faget eller i andre fag. Skolene kan bruke religiøse bøker og skrifter i opplæringen. Skolene kan også kjøpe inn eller ta imot klassesett med bibler eller andre religiøse skrifter. Å legge opp til at religiøse organisasjoner og trossamfunn deler ut religiøse skrifter e.l. i gave direkte til elevene på skolen kan imidlertid oppleves som forkynning. Dette vil være i strid med forbudet mot forkynning. Ulike religiøse samfunn eller andre organisasjoner bør derfor ikke få direkte tilgang til elevene for å dele ut materiell. Det er denne tolkningen av dagens regelverk som er formidlet av Utdanningsdirektoratet. Tolkningen vil være den samme etter forslaget til ny opplæringslov som departementet la fram i august.
Det er opp til skolene og lærernes profesjonelle skjønn å vurdere hvilke læremidler og andre læringsressurser de vil bruke i opplæringen. Dette gjelder for alle fag. Det er ikke er noe i veien for at skolen kan være mottaker av gaver fra religiøse organisasjoner eller tros- eller livssynssamfunn. Det betyr at skolen kan ta imot religiøse bøker som gave, og så vurdere om og hvordan de vil bruke slike ressurser i opplæringa.