Skriftlig spørsmål fra Sveinung Stensland (H) til arbeids- og sosialministeren

Dokument nr. 15:3014 (2020-2021)
Innlevert: 29.09.2021
Sendt: 30.09.2021
Besvart: 08.10.2021 av arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen

Sveinung Stensland (H)

Spørsmål

Sveinung Stensland (H): Hvilke konsekvenser mener statsråden utfordringen vi ser med utenforskap bør få for organiseringen og forankringen av Nasjonal kompetansetjeneste for arbeidsrettet rehabilitering?

Begrunnelse

Utenforskap er et av de største problemene nasjonen Norge står overfor de nærmeste årene.
Utfordringene er særlig store når det gjelder unge. Tallet på unge uføre er doblet de siste sju årene, og vi har nå om lag 40 000 personer under 30 år som mottar uføretrygd eller AAP. Dette tilsvarer nesten et helt årskull.
Utfordringene for dem som faller utenfor er sammensatte. Psykiske helseproblemer, mangelfull utdanning og det å stå utenfor arbeidslivet henger sammen. Derfor må også tiltakene som settes inn være sammensatte, og på tvers av tradisjonelle sektorgrenser og fagdisipliner. Vi trenger ikke bare samhandling, men også samvirke mellom og integrering av tjenestene fra helse-, utdannings- og arbeidssektoren.
Arbeidsrettet rehabilitering dreier seg om dette, og skal hjelpe mennesker med helseproblemer tilbake i arbeid. Det er en kombinasjon av tiltak rettet både mot helse og arbeid hvor deltakerne selv bidrar aktivt. Prosessen involverer fastlege, annet helsepersonell, NAV og eventuelle utdanningsinstitusjoner eller arbeidsgiver.
Stortinget vedtok i 2005 å opprette Nasjonal kompetansetjeneste for arbeidsrettet rehabilitering. Mandatet er å utvikle kunnskap og spre kompetanse i de helhetlige behandlingsforløpene med utgangspunkt i arbeidsrettet rehabilitering, slik det tilbys i spesialisthelsetjenesten, og hvor sammenhengen mellom helse og arbeid står sentralt.
Sammenhengen mellom arbeid og helse bør etter min mening også ha betydning for kompetansetjenestens forankring i de ansvarlige departementer. Her er det nok av eksempler på mennesker som faller mellom to stoler og systemer som ikke virker godt nok sammen.
Perspektivmeldingen, Stortingsmeldingen om utenforskap og Sysselsettingsutvalget peker på sektorovergripende tiltak og arbeidsmåter som en viktig forutsetning for å få flere i utdanning, aktivitet og arbeid.

Torbjørn Røe Isaksen (H)

Svar

Torbjørn Røe Isaksen: Utenforskap er en av de største utfordringene det norske samfunnet står overfor de nærmeste årene. Regjeringen har derfor lagt fram Meld. St. 32 (2020-2021) Ingen utenfor - En helhetlig politikk for å inkludere flere i arbeids- og samfunnsliv.
I meldingen understrekes behovet for et tettere samarbeid mellom arbeids- og helsefeltet, og regjeringen lanserer flere tiltak for å bidra til dette målet. Et eksempel er videreutviklingen av Individuell jobbstøtte (IPS). Tiltakene vil kreve en videreutvikling av samarbeidet mellom involverte aktører.
Et tettere samarbeid mellom arbeids- og helsefeltet er ønsket politikk fra regjeringen, og det vil bidra til mer helhetlige og integrerte tjenester for den enkelte. Slik tversektoriell bistand vil være et viktig bidrag for å motvirke at grupper som har omfattende og sammensatte utfordringer knyttet til å få eller beholde jobber og helseutfordringer, faller varig utenfor arbeidslivet.
Nasjonal kompetansetjeneste for arbeidsrettet rehabilitering har tatt opp spørsmålet om organisering og forankring med Helse- og omsorgsdepartementet og Arbeids- og sosialdepartementet. I møter med politisk ledelse i begge departementer har det vært uttrykt at planene om et tettere samarbeid knyttet til arbeidsrettet rehabilitering er svært interessante, og at tankegangen passer godt inn i regjeringens ambisjon for å knytte arbeids- og helsefeltet tettere sammen.
Ansvaret for den nasjonale kompetansetjenesten er i dag lagt til Helse Sør-Øst RHF under Helse- og omsorgsdepartementet. I tråd med dette er Helse Sør-Øst ansvarlig for å vurdere denne tjenesten.
Jeg er kjent med brev som Helse- og omsorgsdepartementet har sendt til den nasjonale kompetansetjenesten som klargjør styringslinjen og videre prosess. Dette innebærer at dialogen fortsetter. Helse- og omsorgsdepartementet og Arbeids- og sosialdepartementet vil vurdere aktuelle innspill i fellesskap.