Skriftlig spørsmål fra Seher Aydar (R) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:80 (2021-2022)
Innlevert: 19.10.2021
Sendt: 20.10.2021
Besvart: 26.10.2021 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

Seher Aydar (R)

Spørsmål

Seher Aydar (R): Har statsråden blitt informert om at beredskapen ved sykehuset i Kristiansund blir redusert ved at anestesilegene går fra tilstedevakt til hjemmevakt fra 1. desember, er det til det beste for pasientene, og har det konsekvenser for gjenåpning av fødeavdelingen, og har statsråden forsikret seg om at alle nødvendige forberedelser, inkludert anestesileger, er på plass til gjenåpning slik at befolkningen kan få garantier om at gjenåpning med nødvendige støttefunksjoner går som planlagt?

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: Det pågår arbeid med sikte på å kunne gjenåpne fødeavdelingen i Kristiansund, som har vært midlertidig stengt. Vakt for anestesileger kan organiseres både som hjemmevakt og som tilstedevakt på sykehuset. I anledning spørsmålet fra representanten Aydar er det innhentet en kommentar fra Helse Midt-Norge RHF. De har vært i kontakt med Helse Møre og Romsdal HF som opplyser at når anestesilegen har hjemmevakt tilkalles vedkommende ved behov, og vedkommende kan så rykke ut. Mange sykehus i Norge organiserer anestesilegevakt som hjemmevakt. Det gjelder også sykehus som er større enn Kristiansund sykehus og med flere fødsler per år enn hva Kristiansund vil ha med åpen fødeavdeling. Hvorvidt en vakt organiseres som hjemmevakt eller tilstedevakt gjøres på bakgrunn av hva som vurderes som faglig forsvarlig. Årsaken til den aktuelle endringen er en meget stor vaktbelastning for anestesilegene som over tid har medført at de har mistet leger. Tilstedevakt medfører at legene må være på sykehuset hele vakten. Ved Kristiansund sykehus har anestesilegene lite å gjøre på kveld og natt, altså under tiden de har tilstedevakt. Dette vil også gjelde ved åpningen av fødeavdelingen. Kombinasjonen av tilstedevakt og få leger å dele den på, innebærer hyppig vaktbelastning som både kan være krevende å kombinere med familieliv og vanskeliggjøre rekruttering.
Jeg opplever at den planlagte endringen bygger på en begrunnet faglig vurdering. Jeg legger til grunn at helseforetaket både regionalt og lokalt vil følge dette nøye i fortsettelsen og at pasientene skal ha trygghet for at fødetilbudet kan ivaretas på en god måte ved gjenåpning.