Skriftlig spørsmål fra Margret Hagerup (H) til kunnskapsministeren

Dokument nr. 15:81 (2021-2022)
Innlevert: 19.10.2021
Sendt: 20.10.2021
Besvart: 27.10.2021 av kunnskapsminister Tonje Brenna

Margret Hagerup (H)

Spørsmål

Margret Hagerup (H): Kan kunnskapsministeren redegjøre for hvor mange, og hvilke, friskoler som per i dag er godkjent for statstilskudd med grunnlag i å være profilskoler og skoler som gir yrkesrettet opplæring etter kapittel 6A i friskoleloven (Lov om frittståande skolar), og kan statsråden videre gjøre greie for antallet skoler og hvilke skoler som med dette grunnlaget nå ligger inne til vurdering for godkjenning?

Begrunnelse

I 2015 ble det i friskoleloven åpnet for å opprette yrkesfagskoler, eller profilskoler, for å øke mangfold og nyskaping i skolesektoren, samtidig som tilbudet til elever som ønsker ytterligere fordypning ble styrket. Skoler godkjent etter denne loven skal ikke drive kommersiell virksomhet, tilskudd og elevbetaling skal komme elevene til gode og det skal fortsatt være forbudt å ta ut utbytte. Samtidig har kravene til at kvalitet og innhold skal være like godt som i offentlig skole vært et viktig prinsipp.
I Hurdalsplattformen viser regjeringen til at de vil

«stramme inn privatskoleloven ved å fjerne profilskoler og yrkesfagopplæring som godkjenningsgrunnlag for statstilskudd, og styrke folkevalgte sin mulighet til å si nei til nye privatskoler og utvidelser.»

Hvis dette gjennomføres vil det i stor grad reversere den moderate åpningen som ble gjort av Solberg-regjeringen i 2015, og elevene vil få et mindre mangfoldig skoletilbud.

Tonje Brenna (A)

Svar

Tonje Brenna: Støre-regjeringen har som mål å styrke fellesskolen. Det følger av Hurdalsplattformen at regjeringen ønsker å stramme inn privatskoleloven ved å fjerne profilskoler og yrkesfagopplæring som grunnlag for statstilskudd. Regjeringen ønsker også å styrke lokale folkevalgtes mulighet til å si nei til nye privatskoler og utvidelser ved eksisterende skoler. Jeg går nå i gang med arbeidet med å følge opp plattformen, og vil komme tilbake til Stortinget om saken på egnet måte.
Jeg vil vise til at friskoleloven kap. 6A Diverse skolar som gir yrkesretta opplæring ikke omfattes av dette punktet i regjeringserklæringen. Dette kapittelet ble med virkning fra 1. januar 2021 flyttet fra voksenopplæringsloven til friskoleloven som ledd i en teknisk rydding.
Jeg kan opplyse følgende om hvor mange og hvilke skoler som er godkjent etter friskoleloven § 2-1 andre ledd bokstavene h) vidaregåande opplæring i yrkesfaglege utdanningsprogram og i) særskilt profil, og hvilke søknader om godkjenning som ligger til behandling:

• Det er godkjent fire skoler etter friskoleloven § 2-1 andre ledd bokstav h)
vidaregåande opplæring i yrkesfaglege utdanningsprogram. To av disse skolene er i drift, mens de øvrige to ikke har startet opp. Det følger av friskoleleloven § 2-1 femte ledd at en skole som er godkjent må starte opp i løpet av tre skoleår etter at godkjenningen er gitt, hvis ikke faller godkjenningen bort. Det ligger ikke til behandling noen søknader om godkjenning av nye skoler på grunnlag av § 2-1 andre ledd bokstav h).

• Det er godkjent 31 skoler etter friskoleloven § 2-1 andre ledd bokstav i) særskilt profil. 26 av disse skolene er i drift, mens fem av skolene ennå ikke har startet opp. Det ligger til behandling åtte søknader om godkjenning på dette grunnlaget.
Videre kan jeg opplyse at det er godkjent 28 skoler etter friskoleloven kap. 6A Diverse skolar som gir yrkesretta opplæring. Alle disse er i drift. Det ligger til behandling to søknader om godkjenning av nye skoler etter friskoleloven kap. 6A.
Jeg viser til vedlagte lister fra Utdanningsdirektoratet for informasjon om hvilke skoler dette gjelder.

Vedlegg i excel-format