Skriftlig spørsmål fra Marius Arion Nilsen (FrP) til olje- og energiministeren

Dokument nr. 15:114 (2021-2022)
Innlevert: 22.10.2021
Sendt: 22.10.2021
Besvart: 29.10.2021 av olje- og energiminister Marte Mjøs Persen

Marius Arion Nilsen (FrP)

Spørsmål

Marius Arion Nilsen (FrP): Hvordan vil regjeringen umiddelbart forhindre at innbyggere som ikke har råd til å betale de skyhøye strømregningene lever i iskalde hus gjennom vinteren, og hvordan vil regjeringen ordne det slik at mange i befolkningen ikke pådrar seg store gjeldsposter fra strømregningen, som kan velte deres allerede vanskelige privatøkonomi?

Begrunnelse

FrPs forslag til fjerning av MVA og elavgift på strøm, fra 1. november og ut året, fikk ikke støtte fra regjeringen. Mange i Norges land, mange flere enn de som kvalifiserer for bostøtte eller sosialhjelp, melder om akutte betalingsproblemer som medfører at regninger, spesielt strømregningen, ikke kan betales.

Marte Mjøs Persen (A)

Svar

Marte Mjøs Persen: Strømprisen har vært svært høy i Sør-Norge så langt i 2021, med en gjennomsnittspris på over 1 kr per kWh siden starten av september. Kraftprisene i Midt- og Nord-Norge er på mer normale nivåer. Husholdningene i Nordland, Troms og Finnmark er fritatt for merverdiavgift, og husholdninger i Nord-Troms og Finnmark er også fritatt for elavgift.
Det er ulike faktorer som har bidratt til de økte strømprisene i år. Med en kraftforsyning basert på fornybar energi vil de løpende strømprisene påvirkes av været, men også av forholdene i landene vi handler kraft med. Samtidig har kraftprisene i landene vi handler kraft med økt betydelig, som følge av rekordhøye priser på kull, gass og CO2-kvoter i en tid der den økonomiske aktiviteten i verden tar seg opp igjen etter strenge smitteverntiltak.
De høye strømprisene er en stor utgiftspost for mange. I Hurdalplattformen er det vist til flere kraftfulle tiltak for å redusere de høye strømkostnadene. Regjeringen har allerede lagt fram forslag om at bostøttemottakerne i områdene med høyest strømpriser får en ekstra utbetaling i november. Hver husstand vil få utbetalt 2 950 kroner ekstra i november. De som er flere enn én i husstanden, vil få 120 kroner ekstra for hver person.
Gjennom bostøttesystemet gir vi en ekstra utbetaling til mange som trenger det.
Bostøttesystemet når ut til mellom 70 000 og 90 000 husstander hver måned, men når ikke ut til alle som sliter med strømregningen. I tillegg til å øke bostøtten, vurderer regjeringen andre tiltak for å redusere høye strømkostnader, blant annet lavere avgift på elektrisk kraft, geografisk prisutjevning av nettleie og styrkede forbrukerrettigheter. På lengre sikt vil utbygging av mer kraftproduksjon, økt forbruk i nord og nettforsterkninger både på norsk og svensk side bidra til å redusere prisforskjellene mellom nord og sør.