Christian Tybring-Gjedde (FrP): Står Norge fremdeles inne for formuleringen hvor «we call for Turkey so secure his (Osman Kavala) urgent release», eller er det slik at Norge nå trekker tilbake denne oppfordringen etter at Erdogan truet med å utvise norske diplomater?
Begrunnelse
18. oktober i år publiserte Norge sammen med flere andre land en oppfordring til Tyrkia om å frigi Osman Kavala. Tyrkia reagerte med å true med å kaste ut ambassadørene fra alle land som stilte seg bak oppfordringen, deriblant den norske ambassadøren. Reaksjonen fra Tyrkia og landets president Erdogan på innblanding i landets indre anliggender kan ikke sies å komme som en overraskelse.
Situasjonen virket fastlåst inntil USAs ambassade tvitret en melding som anerkjenner artikkel 41 i Wien-konvensjonen. Norges ambassade re-tvitret meldingen. Artikkel 41 slår fast at diplomater ikke skal blande seg inn i indre anliggender i mottakerstaten. Denne tweeten kan forstås som en innrømmelse om at oppfordringen om å frigi Kavala var en feilvurdering.
Saken har fått stor oppmerksomhet både i og utenfor Tyrkia. Det er snart er valg i landet, og Erdogan har slitt på meningsmålingene. Flere analytikere har pekt på at hans signal om å kaste ut diplomatier var et valgkamputspill. Det at Norge og ni andre vestlige land trekker sin uttalelse om å frigi Kavala kan derfor tolkes som en stor seier til Erdogan, og kan potensielt styrke hans kandidatur i valgkampen.