Dagfinn Henrik Olsen (FrP): Hva vil ministeren gjøre for å bedre på situasjonen rundt det som ble belyst i programmet?
Begrunnelse
I Debatten på NRK, tirsdag 28. september tok man for seg underernæring på sykehjem i Norge. Rapporten fra Helsedirektoratet om ernæringsoppfølging av sykehjemsbeboere viser at under halvparten av eldre beboere ved norske sykehjem har blitt vurdert for ernæringsmessig risiko i løpet av de siste 12 måneder. Av dem er 44,4 prosent underernært eller er i risiko for å bli det.
Mat er mye mer enn næringsstoffer. Mat er kultur, tradisjoner og en sosial arena, og medfører sansestimuli på alle måter. For mange er måltidene høydepunkter, både i det daglige og til fest.
Målet med nasjonale faglige retningslinjer for forebygging og behandling av underernæring er at underernærte og personer i ernæringsmessig risiko blir identifisert og får en målrettet ernæringsbehandling.
Underernæringen er ikke oppstått på grunn av manglende velvilje blant ansatte på norske sykehjem. Men ernæringskartlegging er viktig, Ernæring er så mye mer enn hvor mange kalorier vi spiser eller ikke spiser. Våre eldre trenger ikke å bli ernæringsbehandlet. De trenger god og næringsrik mat. De trenger mat som stimulerer sansene. De trenger hyggelige rammer rundt måltidene, og de trenger medvirkning, hjelp og tilrettelegging, slik at de har lyst og mulighet til å spise maten de får servert.