Skriftlig spørsmål fra Dagfinn Henrik Olsen (FrP) til forsknings- og høyere utdanningsministeren

Dokument nr. 15:279 (2021-2022)
Innlevert: 05.11.2021
Sendt: 08.11.2021
Besvart: 19.11.2021 av forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe

Dagfinn Henrik Olsen (FrP)

Spørsmål

Dagfinn Henrik Olsen (FrP): Vil ministeren lytte til behovet for et økonomisk løft og flere stipendiater ved Nord universitet?

Begrunnelse

Det er et stort behov for å utvikle mer kunnskap om nordområdene. Som Norges viktigste strategiske satsingsområde er Nord-Norge og Nordområdene en avgjørende del av den norske økonomien og betydningen vil bli større i fremtiden. Samtidig som mulighetene er store, er nordområdene også sårbare på grunn av økt fraflytting, mindre tilgang på kompetanse, og klimaendringer. For å møte både mulighetene og utfordringene trengs det mer kunnskap om hvordan man kan sikre bærekraftig nærings- og samfunnsutvikling i nord.
Det finnes flere fagmiljøer i Nord-Norge som driver med nordområdeforskning. Nord universitet og Nordlandsforskning utgjør sammen det sterkeste samfunnsvitenskapelige forskningsmiljøet i nord. De bidrar blant annet med kunnskap om klima og samfunn, samfunns- og næringsutvikling, og sikkerhet og beredskap. Dette er forskningsområder som det må satses mer på. I stortingsmelding 7 (2011-2012) slås det fast at Nord universitet skal ivareta nordområdeforskningen innen næringsutvikling og samfunnsvitenskap. Sammen med andre relevante samarbeidspartnere, er Nord universitet klar for å ta dette ansvaret, men da trengs det mer ressurser.
Det er behov for mer kunnskap om nord og at denne kunnskapen utvikles i nord. Regjeringen bør sette seg i fører sette og sørge for støtte til universitet sin satsing, med et økonomisk løft og flere stipendiater, slik at Nord universitet blir et kraftsenter for samfunnsvitenskapelig nordområdeforskning.

Ola Borten Moe (Sp)

Svar

Ola Borten Moe: I Hurdalsplattformen slår regjeringen fast at vi vil føre en ambisiøs og offensiv kunnskapspolitikk og bygge sterke profesjonsutdanninger av høy kvalitet i hele landet. Regjeringen vil stille tydeligere nasjonale krav til universiteter og høyskoler om regionalt nærvær for å styrke det desentraliserte tilbudet og møte regionale forskningsbehov.
Vi vil også styrke norsk forskning, både i offentlig regi og i næringslivet.
Regjeringen vil jobbe for en ny giv i nordområdepolitikken. Innsatsen skal fornyes og forsterkes. To av målene er å snu den negative befolkningsutviklingen og gjøre nordområdene til et sentrum for grønn omstilling. En ny giv i nordområdene vil innebære en satsing på tvers av flere sektorer, som utdanning og forskning, ressursforvaltning, næring og samferdsel. Nord universitet har en rekke studiesteder (campus) lokalisert i Nordland og i Trøndelag og vil, sammen med andre utdannings- og forskningsinstitusjoner i og utenfor landsdelen, ha en sentral rolle for at vi sammen skal nå disse målene.
Nord universitet er en sterk og synlig aktør når det gjelder forskningsbasert kunnskap om nordområdene. Nordområdesenteret ved universitetet ble etablert 2007 og skal være et nasjonalt ledende og internasjonalt anerkjent fagmiljø for utvikling og formidling av kunnskap om nordområdene og næringslivets muligheter. Jeg mener det er strategisk viktig for norske interesser at vi fortsatt har sterke fagmiljøer om nord i nord.
Nord universitet har siden 2005 til og med gjeldende budsjett hatt en realvekst i sin rammebevilgning fra Kunnskapsdepartementet på 23,3 prosent. Hoveddelen av denne veksten skyldes midler til flere studieplasser og rekrutteringsstillinger. Nord universitet har siden 2005 fått midler til 96 rekrutteringsstillinger. 9 av disse stillingene kom i 2016 og ble faset ut etter én periode.
Regjeringen vurderer i de årlige budsjettprosessene det nasjonale forsknings- og kompetansebehovet og behovet for nye satsinger. Jeg vil i forbindelse med budsjettarbeidet for de kommende årene vurdere hvordan vi kan styrke forskning, utdanning og innovasjon i alle deler av landet, også i nord.