Kristoffer Robin Haug (MDG): Hvordan vil statsråden sørge for å få bukt med de omfattende utfordringene med spiseforstyrrelser som idretten står overfor?
Begrunnelse
Spiseforstyrrelser et økende problem i samfunnet. Idretten er spesielt hardt rammet. Det siste året har det blitt avdekket svært alarmerende forhold i toppidrettens sammenheng med utvikling av spiseforstyrrelser og en farlig tendens til å internalisere overopptatthet av mat, kropp og vekt samt prestasjon over helse. Flere toppidrettsutøvere har åpnet om kritiske forhold og at tilfellene er vanlige. I et brev fra i vår, signert blant annet psykiater og ekspert spiseforstyrrelser Finn Skårderud, slås det alarm om at spiseforstyrrelser er et økende problem i idretten.
Det er et kjent faktum at spiseforstyrrelser er utbredt i konkurranseidretten. Finn Skårderud har tidligere trukket fram langrenn, sandvolleyball, roing, bryting og boksing som spesielt utsatte idretter. Dagbladet avdekket nylig at blant unge kvinner på toppidrettsgymnas, skigymnas og skilinjer så oppgir så mye som 29 prosent at de har et anstrengt forhold til mat, kropp og vekt.
Olympiatoppen har helse foran prestasjon som slagord. Etter funnene de siste årene ser det ut til at det motsatte kan være tilfelle. I fjor mottok Sunn Idrett, som er Norges Idrettsforbunds samlede arbeid om ernæring, mat og kropp, 215 henvendelser knyttet til spiseforstyrrelser. Dette var en økning på 85 prosent fra før pandemien.
I et land med lang tradisjon for vintersport, hvor vi tør å si at det et typisk norsk å prestere og være gode, må vi også tørre å ta et oppgjør med det som dessverre er den svært skadelige baksiden av medaljen.