Skriftlig spørsmål fra Torgeir Knag Fylkesnes (SV) til finansministeren

Dokument nr. 15:328 (2021-2022)
Innlevert: 10.11.2021
Sendt: 11.11.2021
Besvart: 19.11.2021 av finansminister Trygve Slagsvold Vedum

Torgeir Knag Fylkesnes (SV)

Spørsmål

Torgeir Knag Fylkesnes (SV): Viser til innføring av ny koronaforskrift i Tromsø, og bekymringsfulle meldinger om kapasitet i både spesialist- og kommunehelsetjenesten.
Hvilke kompenserende tiltak har statsråden vurdert for å sikre at næringsliv og helsetjenester i Tromsø kommer seg gjennom en tøff periode?

Trygve Slagsvold Vedum (Sp)

Svar

Trygve Slagsvold Vedum: Kapasitetsutfordringene i helsetjenestene skyldes en kombinasjon av ulike forhold. I tillegg til covid-19 ser vi en økning av innleggelser på grunn av andre luftveisinfeksjoner, blant annet en økning av barn som legges inn på grunn av RS-virus. Samtidig er det mange utskrivningsklare pasienter som ikke kommer videre til kommunehelsetjenesten. Det må sykehusene løse i samarbeid med de berørte kommunene. Sykehusene har lang erfaring og beredskapsplaner som tas i bruk for å møte den økte pasientstrømmen. Sykehusene har også planer for å kunne avlaste hverandre.
Helse- og omsorgsministeren har bedt helseregionene om å rapportere på totalkapasiteten i sykehusene fremover, ikke bare covid-relaterte innleggelser, slik at vi får en fullstendig oversikt over kapasitetssituasjonen. Videre har helse- og omsorgsministeren tett kontakt med kommunene, helseregionene og statsforvalterne.
Regjeringen har tatt tak i kapasitetsutfordringene i helsetjenesten. I budsjettet for 2022 foreslår vi å øke driftsbevilgningene til sykehusene med til sammen 700 mill. kroner mer enn Solberg-regjeringens forslag. I tillegg foreslår vi rekrutteringstiltak for flere fagfolk på 50 mill. kroner. Det foreslås også en økning i kommunesektorens frie inntekter på 2,5 mrd. kroner utover Solberg-regjeringens forslag.
Kompensasjon til næringslivet i forbindelse med lokale smitteverntiltak håndteres gjennom den kommunale kompensasjonsordningen. Stortinget har til sammen bevilget i overkant av 3 mrd. kroner til ordningen i 2021. Om lag 2,8 mrd. kroner er fordelt til kommunene gjennom fire runder. I den fjerde runden, 11. oktober, ble 330 mill. kroner fordelt til 99 kommuner. Fordelingen var i stor grad rettet mot reiselivsrelaterte næringer, og det ble tatt høyde for at utfordringene i næringene vil vedvare. Tromsø kommune fikk 16,5 mill. kroner i denne runden, og har til sammen mottatt 54,5 mill. kroner i 2021 fra den lokale kompensasjonsordningen. Regjeringen følger situasjonen nøye og vurderer også eventuell tildeling av midler innenfor kompensasjonsordningen, dersom det innføres nye smittevernstiltak som medfører store tap eller ekstra kostnader for lokalt næringsliv.