Skriftlig spørsmål fra Silje Hjemdal (FrP) til klima- og miljøministeren

Dokument nr. 15:425 (2021-2022)
Innlevert: 19.11.2021
Sendt: 22.11.2021
Besvart: 26.11.2021 av klima- og miljøminister Espen Barth Eide

Silje Hjemdal (FrP)

Spørsmål

Silje Hjemdal (FrP): Kan statsråden garantere at Bryggen ikke vil miste sin verdensarvstatus hos UNESCO dersom bystyret beslutter å gjøre noe så inngripende som å skinnelegge området?

Begrunnelse

Bryggen i Bergen var en av to norske verdensarvområder som ble skrevet inn på Unescos verdensarvliste, i 1979.
Den tradisjonelle trearkitekturen viser at Bergen er en av de eldste handelsbyene i Nord-Europa. Bryggen er den eneste handelsbyen utenfor Den hanseatiske ligaen som har bevart den originale strukturen innenfor sentrum av byen.
Som kulturpolitiker og ikke minst bergenser tar jeg det derfor meget alvorlig når man mottar bekymringer om at Bryggen sin verdensarvstatus nå for alvor er truet.
Trusselen er Bybanen og valget Bergen Bystyre skal ta 24. november, der byrådet ønsker å legge trasen i dagen over bryggen. Dette mener mange vil kunne få fatale konsekvenser for sentrum, næringsliv og ikke minst verdensarvstatusen i seg selv. Jeg ville lagt inn og kun med en dårlig variant av tunnel som alternativ.
Engasjementet for å bevare Verdensarven Bryggen er selvsagt stort i Bergen selv, men er av nasjonal og ikke minst internasjonal interesse.
Dessverre har jeg ikke registrert noe engasjement fra verken kultur- eller klima- og miljøministeren i denne viktige saken.

Espen Barth Eide (A)

Svar

Espen Barth Eide: Bryggen i Bergen er ett av åtte norske verdensarvområder og representerer fremragende universelle verdier. Som statspart til verdensarvkonvensjonen er Norge forpliktet til å ta vare på verdenarvverdiene vi forvalter.
Jeg er kjent med at Bergen Kommune den 24.11. 2021 har vedtatt å arbeide videre med traséalternativ gjennom tunnel. I det videre arbeidet med reguleringsplan må hensynet til de fremragende universelle verdien som Bryggen representerer veie tungt. Jeg har inntrykk av at det er stor oppmerksomhet om dette i den pågående saken. På oppdrag fra Bergen kommune er det også gjennomført to konsekvensutredninger knyttet til verdensarvverdiene og alternativene for trasé. Disse utgjør et viktig underlag i det pågående arbeidet. Kulturmiljøforvaltningen, representert med Riksantikvaren og Vestland Fylkeskommune, utøver også en viktig rådgiverfunksjon.
I tråd med norsk plansystem har jeg tillitt til at den lokale forvaltningen gjennom de planprosessene som nå gjennomføres har stor bevissthet om at hensynet til verdensarvverdiene må ivaretas. I denne saken er Bergen kommune planmyndighet. Dersom det oppstår en situasjon som kommer i konflikt med Norges internasjonale forpliktelser ved at verdensarvverdiene blir truet, har Vestland fylkeskommune (som regional kulturmiljømyndighet) og eventuelt Riksantikvaren, innsigelsesrett.
På dette stadiet i planarbeidet er Klima- og miljødepartementet og jeg som klima- og miljøminister ikke part i saken. Jeg får først en formell rolle dersom innsigelsesinstituttet tas i bruk. Dette gjelder dersom eventuelle innsigelser ikke løses og må avgjøres på departementsnivå.
Jeg kan forsikre om at jeg følger saken nøye og at departementet holder Unesco oppdatert i saken i tråd med retningslinjene i verdensarvkonvensjonen.