Skriftlig spørsmål fra Himanshu Gulati (FrP) til kunnskapsministeren

Dokument nr. 15:438 (2021-2022)
Innlevert: 21.11.2021
Sendt: 22.11.2021
Besvart: 29.11.2021 av kunnskapsminister Tonje Brenna

Himanshu Gulati (FrP)

Spørsmål

Himanshu Gulati (FrP): Med hvilken hjemmel har departementet bedt Utdanningsdirektoratet stille nåværende søknader om godkjenning av nye skoler etter friskoleloven § 2-1 andre ledd bokstavene h) og i) i bero ettersom loven ikke er endret, og hvilke krav/rutiner/bestemmelser/praksis/regelverk/frister ligger til grunn for saksbehandlingstid av slike søknader i forvaltningen?

Begrunnelse

Utdanningsdirektoratet har nylig mottatt en instruks fra Kunnskapsdepartementet om å stille i bero søknader om godkjenning av nye skoler etter friskoleloven § 2-1 andre ledd bokstavene h) og i). Dette er gjort i påvente av at regjeringen planlegger å legge frem en ny lov på dette feltet.
Så vidt meg bekjent gjelder fortsatt dagens friskolelov inntil Stortinget eventuelt vedtar en lovendring.

Tonje Brenna (A)

Svar

Tonje Brenna: Regjeringen har som en sentral målsetting å styrke den offentlige fellesskolen. Det fremgår av regjeringserklæringen at regjeringen vil stramme inn privatskoleloven (nåværende friskolelov) ved å fjerne profilskoler og yrkesfagopplæring som godkjenningsgrunnlag for statstilskudd og styrke lokale folkevalgtes muligheter til å si nei til nye privatskoler og utvidelser ved eksisterende skoler. Jeg ønsker at denne politiske kursendringen, som også ble varslet før valget, skal gjennomføres så raskt som mulig. Jeg tar derfor sikte på å sende på høring forslag om å oppheve de to godkjenningsgrunnlagene vidaregåande opplæring i yrkesfaglege utdanningsprogram og særskilt profil, jf. friskoleloven § 2-1 andre ledd bokstavene h) og i). Disse to godkjenningsgrunnlagene kom inn i loven i 2015 etter forslag fra Solberg-regjeringen. Departementet tar sikte på å legge forslagene om å oppheve disse to godkjenningsgrunnlagene fram for Stortinget i en lovproposisjon våren 2022. Med forbehold om Stortingets tilslutning til lovforslagene vil hjemmelen til å godkjenne skoler etter friskoleloven § 2-1 andre ledd bokstavene h) og i) bortfalle.
Det er Stortinget som er lovgiver, og inntil Stortinget har behandlet og eventuelt vedtatt forslagene om å oppheve hjemmelen til å få godkjent profilskoler og private yrkesfagskoler, gjelder loven som før. De skolene som er godkjent på disse grunnlagene kan fortsatt drive virksomhet med statstilskudd etter loven.
Etter friskoleloven § 2-1 første ledd første punktum kan departementet godkjenne nye skoler og driftsendringer ved eksisterende skoler. Bestemmelsen innebærer at søkere ikke har rett til godkjenning selv om lovens vilkår er oppfylt. Om det skal gis godkjenning beror på en skjønnsmessig vurdering. Regjeringen ønsker ikke at det godkjennes noen nye skoler på godkjenningsgrunnlagene særskilt profil og yrkesfaglige utdanningsprogram i perioden fram til Stortinget har behandlet lovforslaget. I påvente av den kommende høringsrunden og Stortingets forventede lovbehandling i vårsesjonen 2022 har departementet instruert Utdanningsdirektoratet om å stille behandlingen av søknader om godkjenning av nye skoler etter friskoleloven § 2-1 andre ledd bokstavene h) og i) i bero. Det samme gjelder søknader om godkjenning av driftsendringer ved skoler som i dag er godkjent på disse to grunnlagene. Jeg ønsker å vite hva Stortinget mener før de aktuelle søknadene tas under behandling. Dersom Stortinget gir sin tilslutning til lovforslaget, vil søknadene måtte avslås fordi det ikke lenger vil være hjemmel for godkjenning. Oppholdet i søknadsbehandlingen er grunnet, jf. forvaltningsloven § 11a første ledd.
Når det gjelder hvilke frister mv. som ligger til grunn for saksbehandlingstid av slike søknader i forvaltningen, vil jeg vise til forvaltningsloven § 11a første ledd om at forvaltningsorganet skal forberede og avgjøre saken uten ugrunnet opphold. Det følger av andre ledd i samme bestemmelse at forvaltningsorganet snarest mulig skal gi et foreløpig svar dersom det må ventes at det vil ta uforholdsmessig lang tid før en henvendelse kan besvares. Etter forskrift til friskoleloven § 12-1 er fristen for å søke om godkjenning av nye skoler og driftsendringer ved eksisterende skoler 1. februar i kalenderåret før det året virksomheten eller endringene skal ta til. De søknadene om godkjenning av nye skoler etter friskoleloven § 2-1 andre ledd bokstavene h) og i), og driftsendringer ved eksisterende skoler som er godkjent på disse to
grunnlagene, som ble satt fram ved søknadsfristen 1. februar 2021 vil bli avgjort senere enn normale frister. Utdanningsdirektoratet har varslet de berørte søkerne om dette.