Skriftlig spørsmål fra Olaug Vervik Bollestad (KrF) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:441 (2021-2022)
Innlevert: 22.11.2021
Sendt: 22.11.2021
Besvart: 30.11.2021 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

Olaug Vervik Bollestad (KrF)

Spørsmål

Olaug Vervik Bollestad (KrF): Hva vil statsråden gjøre for å sikre fortgang i dette arbeidet, og sørge for at kompetansearbeidet igangsatt under planperioden bygges på videre etter opptrappingsplanens varighet?

Begrunnelse

NRK skriver 22.11.2021 om flere legers bekymring knyttet til at manglende kompetanse på avdelingene etter klokken 16 på hverdagene og hele helgen vil føre til at vold mot barn går under radaren. KrF i regjering fikk gjennomslag for en opptrappingsplan mot vold og overgrep, som har planperiode ut dette året. Der omtales blant annet kompetansetiltak i helsetjenestene. I NRK-saken opplyser helsedirektoratet at de "er i gang med å vurdere beredskaps- og vaktordninger. Behovet for kompetanse innen barneradiologi og radiografer vil være en naturlig del av oppdraget om å bidra til å heve kompetansen for leger og annet personell. Her vil kompetanse knyttet til vold og overgrep mot barn være sentralt."

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: Vold og overgrep mot barn er et alvorlig samfunns- og folkehelseproblem. Helse- og omsorgstjenestene har en viktig rolle i å forebygge, avdekke og avverge vold og overgrep, og i å følge opp barn som har blitt utsatt for vold og overgrep. Kompetanse om dette i tjenestene er derfor svært viktig, og det har blitt igangsatt mye viktig arbeid gjennom opptrappingsplanen som utløper i år. Blant annet har Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS) utviklet en veileder for helse- og omsorgstjenestens arbeid med vold i nære relasjoner. Jeg vil følge opp og styrke dette viktige arbeidet. I Hurdalsplattformen har vi sagt at vi vil legge fram en ny opptrappingsplan mot vold og overgrep mot barn og vold i nære relasjoner.
Avdekking og oppfølging av barn utsatt for vold er en tverrfaglig prosess hvor barneavdelingene er sentrale, sammen med andre kliniske spesialiteter, radiologi og rettsmedisin. Helsedirektoratet har fått i oppdrag å utrede behovet for kompetanse i rettsmedisin. Arbeidet vil omfatte en vurdering av hva som kan være en hensiktsmessig organisering innen rettsmedisin for å oppnå nasjonal kompetanseheving og nødvendig nasjonal beredskap. Vurdering av behovet for kompetanseheving og tilgjengelig ekspertise innen barneradiologi vil etter direktoratets vurdering være en naturlig del av arbeidet.
For øvrig viser jeg til spørsmål nr. 445 vedrørende barneradiologi. Det er min vurdering at det kan være et potensial for kvalitetsheving og et mer systematisk samarbeid innen barneradiologi både innenfor og mellom helseregionene. Jeg vil ta dette med i arbeidet med ny opptrappingsplan mot vold og overgrep mot barn og vold i nære relasjoner.