Skriftlig spørsmål fra Marius Arion Nilsen (FrP) til olje- og energiministeren

Dokument nr. 15:457 (2021-2022)
Innlevert: 24.11.2021
Sendt: 24.11.2021
Besvart: 01.12.2021 av olje- og energiminister Marte Mjøs Persen

Marius Arion Nilsen (FrP)

Spørsmål

Marius Arion Nilsen (FrP): Kan ministeren redegjøre for hvor lenge Sverige har begrenset strømflyten til Norge, og hvor mye kraft vi reelt har fått, kontra det vi skulle mottatt om det ikke var innført begrensninger?

Begrunnelse

De siste dager har man kunne lese i E24 at det fra Svensk side har vært holdt igjen på strømflyten/kraftutvekslingen mellom Norge og Sverige, og at de varsler at begrensningene vil være gjeldende framover. I artikkelen kan man lese at Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) er ikke fornøyd med begrunnelsene de har fått fra svenskene for disse begrensningene, og er bekymret. Derfor har NVE-myndigheten RME nå sendt brev til den svenske Energimarknadsinspektionen for å kreve svar.
«Vi venter en høyere grad av åpenhet om årsakene til kapasitetsreduksjonen og mulige handlinger for å løse problemene», skriver RME i brevet.

Marte Mjøs Persen (A)

Svar

Marte Mjøs Persen: Statnett opplyser at den maksimale kapasiteten på forbindelsen mellom Norge og Sør-Sverige er på 2 200 MW begge veier under normale forhold og med optimalisert nett. Kapasiteten settes for markedet daglig og vil variere med en rekke forhold. I perioder vil kapasiteten være naturlig begrenset av utkoblinger på grunn av arbeid eller andre tilsvarende forhold. Dette har ifølge Statnett forekommet både på norsk og svensk side i korte perioder i løpet av 2021.
Siden mars 2021 har kapasiteten som er gitt fra svensk side til import til Norge, ifølge Statnett variert fra 800 MW til under 200 MW. I deler av denne perioden har også eksportkapasiteten fra Norge vært begrenset på grunn av arbeider, hovedsakelig på svensk side.
Statnett opplyser at kraftprisene i denne perioden har vært gjennomgående høye i Sør-Norge og i perioder betydelig lavere i Sverige. Statnett opplyser videre at det har vært en tendens at man ved like priser og i perioder med lavere priser i Norge har eksportert fra Norge til Sverige, mens i perioder med lavere priser i Sverige har det i liten grad blitt eksportert til Norge.
Ifølge Statnett har det siden mars i år blitt importert rundt 2,2 TWh fra Sør-Sverige til Norge, og det har blitt eksportert rundt 2,2 TWh fra Norge til Sør-Sverige. Statnett påpeker at dette er til tross for lange perioder med lavere priser i Sverige.
Hvor mye kraft som går over en forbindelse avhenger av en rekke forhold. Både kapasitet, pris og flyt ellers i systemet påvirker dette, og Statnett viser til at det er vanskelig å beregne hvor mye kraft som ville gått over forbindelsen kun basert på at forbindelsen skulle hatt full kapasitet. Etter Statnetts vurdering er det likevel klart at prisbildet og et typisk flytbilde viser at vi ville hatt betydelig mer import fra Sverige dersom forbindelsen ikke hadde hatt begrensninger.