Silje Hjemdal (FrP): Hvordan vil statsråden sikre norske mikroorganismer, slik som kveik?
Begrunnelse
Mikroorganismen kveik er en norsk genressurs som i dag utnyttes mange steder i verden og blir kommersialisert av multinasjonale firma. Markedsverdien på slik kveik er høy, og representerer potensielt store verdier. Det pågår et arbeid med tiltaksplan for genressurser i regi av Landbruksdirektoratet. Det er viktig at dette arbeidet sikrer Norge et eierskap til genressursen kveik.
I Innst. 14 S (2020-2021) står det:
«Komiteen merker seg at det over hele Norge vokser fram og drives særdeles gode mindre bryggerier som produserer godt øl og sider bygget på solid håndverk, unike naturlige forutsetninger og rotfestet kultur. Disse er en del av håndverkstradisjonen i Norge. Komiteen merker seg særlig det arbeidet som gjøres med sikring og videreføring av den immaterielle kulturarven knyttet til hjemmebrygging av øl med kveik. Komiteen legger merke til at mange internasjonale og kommersielle aktører nå utnytter kveiken vår, og at vi i Norge må ta del i denne verdiskapingen og ta vare på den opphavelige kveiken. Komiteen er derfor svært begeistret for det arbeidet som gjøres av Vestnorsk kulturakademi for å få sikret denne immaterielle kulturarven og få kveik inn på UNESCOs verdensarvliste.»
Det er også viktig å huske på at ivaretakelse av norsk kveik er i tråd med Nagoya-protokollen.