Skriftlig spørsmål fra Silje Hjemdal (FrP) til landbruks- og matministeren

Dokument nr. 15:582 (2021-2022)
Innlevert: 03.12.2021
Sendt: 06.12.2021
Besvart: 09.12.2021 av landbruks- og matminister Sandra Borch

Silje Hjemdal (FrP)

Spørsmål

Silje Hjemdal (FrP): Hvordan vil statsråden sikre norske mikroorganismer, slik som kveik?

Begrunnelse

Mikroorganismen kveik er en norsk genressurs som i dag utnyttes mange steder i verden og blir kommersialisert av multinasjonale firma. Markedsverdien på slik kveik er høy, og representerer potensielt store verdier. Det pågår et arbeid med tiltaksplan for genressurser i regi av Landbruksdirektoratet. Det er viktig at dette arbeidet sikrer Norge et eierskap til genressursen kveik.
I Innst. 14 S (2020-2021) står det:

«Komiteen merker seg at det over hele Norge vokser fram og drives særdeles gode mindre bryggerier som produserer godt øl og sider bygget på solid håndverk, unike naturlige forutsetninger og rotfestet kultur. Disse er en del av håndverkstradisjonen i Norge. Komiteen merker seg særlig det arbeidet som gjøres med sikring og videreføring av den immaterielle kulturarven knyttet til hjemmebrygging av øl med kveik. Komiteen legger merke til at mange internasjonale og kommersielle aktører nå utnytter kveiken vår, og at vi i Norge må ta del i denne verdiskapingen og ta vare på den opphavelige kveiken. Komiteen er derfor svært begeistret for det arbeidet som gjøres av Vestnorsk kulturakademi for å få sikret denne immaterielle kulturarven og få kveik inn på UNESCOs verdensarvliste.»

Det er også viktig å huske på at ivaretakelse av norsk kveik er i tråd med Nagoya-protokollen.

Sandra Borch (Sp)

Svar

Sandra Borch: Den genetiske variasjonen innen kulturplanter, husdyr og skogtrær har potensial til å bidra til å styrke landbrukets produksjons- og motstandsevne i nær og fjern framtid. I Norge deltar mange frivillige, private og offentlige aktører i bevaring og bærekraftig bruk av bevaringsverdige genressurser som vurderes som truet. Landbruks- og matdepartementet har opprettet Norsk genressurssenter i Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO) som overvåker arbeidet og er et faglig kompetansesenter. Flere virkemidler under jordbruksavtalen og i statsbudsjettet er også innrettet med sikte på å støtte opp om arbeidet. Norge deltar aktivt i nordisk, europeisk og internasjonalt samarbeid for å sikre disse genetiske ressursene også på globalt nivå.
Norge er medlem av FAOs kommisjon for genetiske ressurser. Kommisjonen har påbegynt arbeidet med å inkludere mikroorganismer og ryggradløse dyr i forvaltningen av genetiske ressurser for mat og landbruk. I Landbruks- og matdepartementets arbeid med en nasjonal tiltaksplan for genetiske ressurser, viser vi blant annet til behovet for å utarbeide en oversikt over dagens kunnskap om mikroorganismer og virvelløse dyrs bidrag til landbruks- og matproduksjonen i Norge.
Mikroorganismen kveik er en domestisert ølgjær som langt tilbake i tid har vært brukt i tradisjonelle gårdsbryggerier i Norge. Jeg er kjent med at det arbeides for å ta vare på det som finnes igjen av kveik med opphav i norske gårdsbryggerier. Kveik synes å være et godt eksempel på mikroorganismer av norsk opphav som representerer en viktig genressurs knyttet til landbruksproduksjonen.
Jeg vil komme tilbake til hvordan dette arbeidet vil følges opp i den nasjonale tiltaksplanen for genetiske ressurser som er ventet ferdigstilt tidlig i 2022.