Lars Haltbrekken (SV): Er statsråden enig med det Internasjonale Energibyrået i at det ikke trengs noen nye olje- og gassfelt, for å møte etterspørselen i deres scenario for å møte netto nullutslipp innen 2050, hvis statsråden er uenig, hva er feil med IEAs konklusjoner og hva mener statsråden skal gjøres annerledes?
Begrunnelse
IEA publiserte tidligere i år et klimaveikart mot en nullutslippsverden i 2050. I det scenarioet er det ikke behov for nye olje- og gassprosjekter eller leting, mener byrået.
På Equinors konferanse forrige uke, sa leder i IEA, Birol at det er behov for investeringer i olje og gass i årene som kommer under dette netto nullscenarioet, inkludert i Norge – men bare i eksisterende felter og allerede godkjente prosjekter, slik det presiseres i veikartet.
Det som skjer på norsk sokkel, der oljeskattepakken er ventet å gi mange nye prosjekt, og der det skal letes etter nye ressurser, er altså i strid med IEAs klimaveikart.
Equinor tolker IEAs klimaveikart som at det er ok å lete etter nye ressurser nær eksisterende felt. Men til Dagens Næringsliv sier talsmann Merve Erdem i IEA følgende:
"Nedgangen i olje- og gassetterspørselen i scenarioet for netto null utslipp innen 2050 er såpass bratt at ingen nye felter er nødvendige for å møte denne etterspørselen utover de som allerede er godkjent for utbygging."
Og videre:
"I NZE er det behov for investeringer i eksisterende felt for å minimere utslippsintensiteten i produksjonen. Noen lavkostnadsutvidelser av eksisterende felt for å opprettholde eller støtte produksjonen, som for eksempel tilleggsbrønner, avanserte utvinningsmetoder og noe boring innen skiferolje og -gass, vil også bidra til en sømløs matching av tilbud og etterspørsel i et slikt scenario."
IEA åpner altså for investeringer som forlenger tiden for eksisterende felt, men bruker uttrykket tilleggsbrønner. Et uttrykk som brukes om brønner som bores i eksisterende reservoarer. Når oljeselskapene borer letebrønner nær eksisterende felt, gjør de det for å finne uoppdagede ressurser. Men dette er noe IEA mener det ikke er behov for når verden skal nå nullutslipp i 2050.