Skriftlig spørsmål fra André N. Skjelstad (V) til kommunal- og distriktsministeren

Dokument nr. 15:662 (2021-2022)
Innlevert: 12.12.2021
Sendt: 13.12.2021
Besvart: 16.12.2021 av kommunal- og distriktsminister Bjørn Arild Gram

André N. Skjelstad (V)

Spørsmål

André N. Skjelstad (V): Sp har tidligere gitt uttrykk for at de støtter frivillig kommunesammenslåing og at noen kommuner vil komme godt ut av det.
Mener statsråden at det lokale selvstyret nå svekkes når regjeringen fjerner engangstilskuddet ved kommunesammenslåing?

Begrunnelse

Å legge til rette for at kommuner kan slå seg sammen er å bygge opp under lokaldemokratiet. I årene fremover vil kommuner i Norge møte større utfordringer enn før. For noen kommuner vil det å slå seg sammen med naboen gi flere muligheter. Det er og noe Sp tidligere har erkjent, at det å slå seg sammen kan være en positiv vei å gå for noen kommuner. Som representanten Heidi Greni sa det under debatten om kommuneproposisjonen i 2017:

«Vi er for frivillige kommuneslåinger, for da tenker vi at da har lokalpolitikerne tenkt at sentraliseringen som ligger i kommunesammenslåing, de ulempene som ligger der, med mindre nærhet til tjenestene osv. i kommunen, vil sterkere fagmiljø og mer forutsigbar økonomi osv. veie opp for.» Selv om man understreker at dette må skje frivillig, gir representanten Greni uttrykk for at kommuner ønsker og faktisk vil tjene på å slå seg sammen.
I den aktuelle debatten fortsatte Greni. «Vi har alltid stemt for frivillige kommunesammenslåinger. Jeg tror alle kommunesammenslåinger som har skjedd før reformen, var initiert av senterpartiordførere. Selvsagt vil vi fortsatt støtte frivillige kommunesammenslåinger».

I statsbudsjettet for neste år fjerner regjeringen engangstilskudd ved kommunesammenslåing, fordi man anser kommunesammenslåinger som usannsynlig i 2022. På den måten skaper regjeringen en selvoppfyllende profeti. Og Sp gjør det vanskeligere for kommuner å slå seg frivillig sammen, selv om de mener det kan gi positive effekter for innbyggerne.

Bjørn Arild Gram (Sp)

Svar

Bjørn Arild Gram: Det fremgår av Hurdalsplattformen at regjeringen vil at eventuelle sammenslåinger av kommuner skal være basert på frivillighet. Regjeringen vil følge opp og legge til rette for kommuner som ønsker å slå seg sammen. Det følger av inndelingsloven § 15 at staten gir
delvis kompensasjon for engangskostnader som er direkte knyttet til sammenslåing av kommuner. Den avgåtte regjeringen Solberg foreslo i Prop. 1 S (2021-2022) å bevilge 54,6 millioner kroner til engangstilskudd for kommunesammenslåinger i 2022. Dette var fjerde året på rad
regjeringen Solberg foreslo bevilgninger i denne størrelsesorden, for å dekke engangstilskudd ved kommunesammenslåinger. Midlene ble ikke benyttet i noen av årene 2019, 2020 og 2021, da det ikke var noen kommuner som fattet vedtak om sammenslåing i
disse årene. For øyeblikket ligger det heller ikke an til at noen kommuner vil gjøre dette i 2022. I tilleggsnummeret til statsbudsjettet for 2022 foreslår regjeringen derfor å ikke bevilge midler til engangstilskudd ved kommunesammenslåing i 2022.
Kommuner som skal slås sammen har som nevnt etter inndelingsloven, rett på økonomisk kompensasjon for å gjennomføre sammenslåing. Jeg har derfor vanskelig for å se hvordan denne omdisponeringen i statsbudsjettet for 2022 svekker det lokale selvstyret.