Morten Wold (FrP): Vil statsråden ta initiativ til å inngå nasjonale avtaler med private helseaktører for å bistå kommunehelsetjenesten med koronatesting og koronavaksinering?
Begrunnelse
Under pandemien har trykket mot helsevesenet vært høyt. Man har hørt flere skrekkhistorier om hvordan presset i kommunehelsetjenesten har vært, og er, enormt. Mange kommuner er i en kritisk situasjon, og tilbudet er helt på grensen av det forsvarlige. Ifølge en rapport fra Helsedirektoratet, som ble publisert 7. desember, har litt over halvparten av kommunene omdisponert personell fra tjenester rettet mot voksne innen psykisk helse- og rusarbeid til smittevernsarbeid som vaksinering - og to av tre kommuner har omdisponert personell fra tilbud til barn og unge. Konsekvensene av det høye presset kan i verste fall bety at innbyggere ikke får lovpålagte tjenester, og at kommunene derfor begår lovbrudd på grunn av mangel på arbeidskraft.
En annen faktor er arbeidsmengden man ser for de ansatte i helsevesenet. Flere ansatte må jobbe doble skift, og har ansvar for langt flere pleietrengende enn hva som er forsvarlig. Når dette varer over lengre perioder, blir de ansatte utmattet, utbrent og sykmeldt. Utfallet er en ond sirkel der stadig flere ansatte får for stor belastning og ender opp med sykmeldinger.
Samtidig gir de private aktørene beskjed om at de sitter på ledig kapasitet som kan utnyttes. De som er ansatte kan være med å bistå i kommunehelsetjenesten, dersom man tar initiativ til å lage en ordning der man kan bistå på tvers av sektorene.