Skriftlig spørsmål fra Bård Hoksrud (FrP) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:722 (2021-2022)
Innlevert: 17.12.2021
Sendt: 20.12.2021
Rette vedkommende: Kommunal- og distriktsministeren
Besvart på vegne av: Kommunal- og distriktsministeren
Besvart: 05.01.2022 av kommunal- og distriktsminister Bjørn Arild Gram

Bård Hoksrud (FrP)

Spørsmål

Bård Hoksrud (FrP): Vil statsråden fremlegge en oversikt over differansen mellom merkostnadene for koronautgifter til helsetjenestene per fylke/kommune i forhold til hva kommunene har bedt om, og hva de får kompensert fra staten?

Begrunnelse

Kommuneøkonomien i Norge er skjør når man må håndtere en pandemi på toppen av vanlig drift i helse og omsorgstjenestene i kommunene, og utfordringene i forhold til en koronapandemi er mange. For at koronapandemien ikke skal velte enkelte kommuners økonomi, og for at alle skal ha trygge helsetjenester i hele landet, er det viktig at hver enkelt kommune blir kompensert for merutgiftene de har i tilknyttet pandemihåndtering.
Spørsmålsstiller har blitt opplyst om at det i enkelte fylker er differanser på over 100 millioner kroner, i forhold til hva kommunene får kompenser og de faktiske merutgiftene kommunene har hatt. Når merutgiftene ikke kompenseres fullt ut, går det ut over øvrig helse- og omsorgstilbud, samt andre tjenester i kommunene. Det mener naturligvis Fremskrittspartiet er galt. Man skal ikke straffes for å bidra i kampen mot viruset.
På bakgrunn av dette er det viktig å få en oversikt over de økonomiske konsekvensene for fylkene og kommunen. Dersom det er store summer som ikke er kompensert, vil det by på store utfordringer for kommuneøkonomien.

Bjørn Arild Gram (Sp)

Svar

Bjørn Arild Gram: Kommunene og fylkeskommunene har blitt, og vil bli, kompensert for de merutgiftene og mindreinntektene de har som følge av nasjonale, regionale og lokale smitteverntiltak. Den økende smitten og de nye koronarestriksjoner får konsekvenser for kommunesektoren.
Gjennom hele pandemien har staten og KS hatt en felles arbeidsgruppe som har anslått de økonomiske konsekvensene for kommunesektoren. Basert på rapporter fra arbeidsgruppen, er det i sum et godt samsvar mellom anslagene på økonomiske konsekvenser og tilleggsbevilgninger i 2020 og 1. halvår 2021.
Kommunene og fylkeskommunene har gjennom årene 2020 og 2021 blitt kompensert både gjennom rammetilskuddet og gjennom øremerkede tilskudd. Kommunal- og moderniseringsdepartementet har ved hjelp av statsforvalterne, innhentet rapportering på den enkelte kommunes merutgifter til smittevern og oppfølging av TISK-strategien. Kompensasjonen til den enkelte kommune har derfor i begge årene i stor grad vært basert på opplysninger innhentet fra statsforvalterne, og kompensert gjennom skjønnsmidlene i inntektssystemet. Likeledes har fordeling av midler til den enkelte fylkeskommune for bortfall av inntekter i kollektivtrafikken, vært basert på opplysninger innhentet via fylkeskommunene.
Arbeidsgruppen vil avgi rapport om de økonomiske konsekvensene for kommunesektoren av pandemien for hele 2021 innen 1. april 2022. Det vil gi regjeringen grunnlag for å vurdere behovet for ev. tilleggsbevilgning for 2021 i RNB 2022. Arbeidsgruppen vil få forlenget mandatet, slik at den kan gi anslag for de økonomiske konsekvensene av pandemien for kommunesektoren også for første halvår 2022.