Hege Bae Nyholt (R): Hvilke konkrete grep vil statsråden ta for å ivareta studentenes psykiske helse nå under en ny nedstenging, samt på lengre sikt når det gjelder akutt hjelp og forebyggende tiltak?
Begrunnelse
Studenter er en utsatt gruppe når det kommer til psykisk uhelse og statistikken rundt studentenes psykiske helse har vært dyster lenge.
Siden vi fikk den først Studentenes helse- og trivselsundersøkelse (SHoT) i 2010 har tallene blitt verre, og vi ser at studentenes psykiske helse har forverret seg mer enn hos befolkningen generelt i den samme aldersgruppen. Gjennom SHoT-undersøkelsen har vi fått mye informasjon situasjonen for studenters psykiske helse, men studentene selv viser til at det ikke har vært nok tiltakene for å bedre situasjonen. Mange studenter opplever at de havner mellom to stoler, hvor de er for syke for studentsamskipnadenes tilbud, mens de er for friske for det kommunale tilbudet.
Samskipnadene og kommunene driver mye med behandlende tilbud, men spørsmålsstiller etterlyser en større satsning på det forebyggende arbeidet rundt studenters psykiske helse, hvor sosiale lavterskeltilbud prioriteres. I studiebarometeret for 2021 meldte ni av ti studenter at de savnet sosiale møtesteder.
I den forrige krisepakken for studenter ble det tildelt 288,5 millioner kroner til utdanningsinstitusjonene og studentsamskipnadene for å gjennomføre ulike tiltak rettet mot studentene. Regjeringen har nå bestemt seg for å trekke tilbake 70 millioner kroner som ikke var blitt brukt enda, til tross for at vi enda er midt i pandemien. Dette er midler som kunne blitt brukt på tiltak for å bedre studentenes psykiske helse.