Skriftlig spørsmål fra Hege Bae Nyholt (R) til forsknings- og høyere utdanningsministeren

Dokument nr. 15:715 (2021-2022)
Innlevert: 17.12.2021
Sendt: 17.12.2021
Besvart: 22.12.2021 av forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe

Hege Bae Nyholt (R)

Spørsmål

Hege Bae Nyholt (R): Hvilke konkrete grep vil statsråden ta for å ivareta studentenes psykiske helse nå under en ny nedstenging, samt på lengre sikt når det gjelder akutt hjelp og forebyggende tiltak?

Begrunnelse

Studenter er en utsatt gruppe når det kommer til psykisk uhelse og statistikken rundt studentenes psykiske helse har vært dyster lenge.
Siden vi fikk den først Studentenes helse- og trivselsundersøkelse (SHoT) i 2010 har tallene blitt verre, og vi ser at studentenes psykiske helse har forverret seg mer enn hos befolkningen generelt i den samme aldersgruppen. Gjennom SHoT-undersøkelsen har vi fått mye informasjon situasjonen for studenters psykiske helse, men studentene selv viser til at det ikke har vært nok tiltakene for å bedre situasjonen. Mange studenter opplever at de havner mellom to stoler, hvor de er for syke for studentsamskipnadenes tilbud, mens de er for friske for det kommunale tilbudet.
Samskipnadene og kommunene driver mye med behandlende tilbud, men spørsmålsstiller etterlyser en større satsning på det forebyggende arbeidet rundt studenters psykiske helse, hvor sosiale lavterskeltilbud prioriteres. I studiebarometeret for 2021 meldte ni av ti studenter at de savnet sosiale møtesteder.
I den forrige krisepakken for studenter ble det tildelt 288,5 millioner kroner til utdanningsinstitusjonene og studentsamskipnadene for å gjennomføre ulike tiltak rettet mot studentene. Regjeringen har nå bestemt seg for å trekke tilbake 70 millioner kroner som ikke var blitt brukt enda, til tross for at vi enda er midt i pandemien. Dette er midler som kunne blitt brukt på tiltak for å bedre studentenes psykiske helse.

Ola Borten Moe (Sp)

Svar

Ola Borten Moe: Den negative utviklingen i studenters psykiske helse under studentenes helse- og trivselsundersøkelser (SHoT) i perioden fra 2010 til siste undersøkelse i 2021, er bekymringsfull. Undersøkelsene viser at studenter som oppgir utfordringer knytet til studenttilværelsen og andre alvorlige psykiske plager, øker. Det er derfor bra at spørsmål om studenters psykiske helse får oppmerksomhet, og jeg deler representant Bae Nyholts engasjement i dette spørsmålet.
Vi ser at dette er en del av en større samfunnstrend, også internasjonalt, der vi trenger mer kunnskap om årsakene til hvorfor studenter har det vanskelig. For å få bedre kunnskap om tallene i SHoT-undersøkelsen har jeg bestilt en tilleggsundersøkelse i regi av SHoT. Undersøkelsen skal fremskaffe forekomsttall på de vanligste psykiske lidelsene, herunder blant annet depresjon og angstlidelser blant studenter. Ved å se disse undersøkelsene i sammenheng vil jeg vurdere behovet for ev. nye og bedre tiltak for å møte den bekymringsfulle utviklingen i studentenes psykiske helse.
I utgangspunktet skal studenter som sliter psykisk, få den hjelpen de trenger gjennom offentlige helsetjenester. Utdanningsinstitusjonene har i samarbeid med studentsamskipnadene ansvar for å legge forholdene til rette for et godt studiemiljø og arbeide for å bedre studentvelferden på lærestedet.
Studentsamskipnadene har et omfattende helsetilbud til studentene som omfatter bistand til studenter som sliter med psykiske plager, herunder søvnvansker. Etter at resultatene fra SHoT-undersøkelsen ble lagt frem, kontaktet Kunnskapsdepartementet alle studentsamskipnadene og ba dem redegjøre for hvilke helsetilbud de har til studentene. Svarene viste at samskipnadene er opptatt av psykisk helse hos studentene, og at de aller fleste har et godt tilbud til studentene i egen regi eller i samarbeid med den kommunale helsetjenesten. Regjeringen har i Hurdalsplattformen en tydelig ambisjon om å arbeide videre med å styrke studentenes psykiske i samarbeid med kommuner og studentsamskipnadene.
Midlene til ulike pandemitiltak for studenter var midlertidige. Kunnskapsdepartementet fikk også henvendelser fra noen tilskuddsmottakere om utfordringer med å bruke opp midlene i 2021. Departementet mottok anslag i oktober på ubrukte midler på til sammen om lag 70 millioner kroner. Tilskuddsmottakerne får beskjed om at midler de ikke har brukt, eller som de ikke har inngått forpliktende avtaler om, vil bli trukket tilbake til statskassen. Der de har inngått forpliktende avtaler og utbetaling først forfaller i 2022, trekkes ikke midlene tilbake. Det foreligger p.t. ikke et endelig anslag på hvor mye som vil trekkes tilbake. Disse midlene står altså til disposisjon for tilskuddsmottakerne ut 2021.
Det er ingen tvil om at studenter opplever utfordringer knyttet til nye innstramminger. Derfor innkalte jeg studentene, sektoren og Samskipnadsrådet til et dialogmøte etter at de nye tiltakene ble presentert 14. desember. For at vi skal kunne komme med tiltak som treffer er det helt avgjørende at vi har en god dialog med de som er berørt.
Regjeringen vil foreslå for Stortinget en omfattende pakke med økonomiske tiltak for å motvirke konsekvensene av pandemien i samfunnet. Vi vil blant annet foreslå 40 millioner kroner til samskipnadene til oppfølging av studentene i 2022, med føring om at de skal sikre sosial og psykososial oppfølging av studentene, og at studentene skal involveres i hvordan pengene best kan brukes. Vi vil også foreslå 100 millioner kroner til fagskoler, universiteter og høyskoler for å sikre god oppfølging av studentene under pandemien. Under forutsetning av at Stortinget slutter seg til regjeringens forslag vil altså krisepakkene til studentene bli videreført i 2022.