Silje Hjemdal (FrP): Mener statsråden at norske ansatte innen hotell- og restaurantnæring som jobber om bord på skip som er registrert NIS er «vanlige folk», som bør ha samme rettigheter og muligheter som andre nordmenn, og vil statsråden ta initiativ til å endre regelverket/fjerne paragrafen?
Begrunnelse
I Folketrygdloven heter det
«: § 2-12.Unntak for ansatte på turistskip
Personer som er ansatt i hotell- og restaurantvirksomhet om bord på turistskip registrert i norsk internasjonalt skipsregister, er unntatt fra pliktig medlemskap. Slike personer skal heller ikke gis frivillig medlemskap i trygden.»
Dette betyr at nordmenn som arbeider på turistskip, for eksempel innen servering eller renhold, om bord på norske turistskip, ikke har lov til å være medlemmer av folketrygden dersom skipet er registrert i NIS. De får ikke engang lov til å betale for frivillig medlemskap, slik man kan hvis man for eksempel er nordmann og bor i utlandet. Hvis man jobber for eksempel som styrmann eller i maskina på samme båten, får man imidlertid medlemskap. Et byråkratisk EØS regelverk bør ikke evt. svekke norske arbeidstakeres rettigheter på denne måten. Ikke minst vil dette først og fremst ramme kvinner som arbeider i disse yrkene.
Å ikke være medlem av folketrygden innebærer null pensjonspoeng, null statlig helsehjelp, null permiteringspenger. Det fremstår som urimelig å nekte nordmenn tilgang til folketrygden, når de jobber på et norsk skip og skatter til Norge.
Spørsmålsstiller er gjort oppmerksom på at for eksempel Hurtigrutens skip i utenriksfart er rammet av dette. Hurtigruten gjør nå alt den kan for å hjelpe sine ansatte, men norsk lov gir dem bare disse alternativene: Gi de ansatte nordmenn sparken og erstatte dem med utlendinger, eller fortsette å la nordmennene gå uten folketrygdrettigheter. Det fremstår som merkelig at Norge som sjøfartsnasjon kan være bekjent av dette.