Sofie Marhaug (R): Hvor mye vil strømpakken koste dersom den ble omgjort til en vektet ordning som reflekterer husholdningenes faktiske strømkostnader, som både tar hensyn til forbruksvariasjonene gjennom døgnet og at strømprisene er høyest når det er kaldest ute og strømforbruket dermed er høyere i disse periodene?
Begrunnelse
Huseiernes forening har bedt regjeringen revurdere hele strømstøtteordningen. I et brev til statsråden (3.1.2022) peker de på et sentralt poeng som vil kunne overraske mange husholdninger når den første strømregningen kommer i januar: Det er skapt inntrykk fra regjeringen og Stortingets side at husholdningene vil få dekket 55 prosent av kostnadene på forbruket av strøm med en pris høyere enn 70 øre pr. kWt. Den vedtatte støtteordningen er dessverre ikke slik innrettet. Det er ikke lagt opp til å gi støtte basert på den enkeltes faktiske strømkostnader, men på grunnlag av det man beregner som gjennomsnittlig spotpris for strøm den enkelte måned i det enkelte strømdistrikt.
Der gjennomsnittet ligger over 70 øre for en måned, vil staten dekke 55 prosent av dette overskytende ved å multiplisere differansen med antall kWt som den enkelte har betalt for i perioden.
Dette er en uvektet ordning som gir en lavere strømstøtte sammenlignet med de forventningene myndighetene selv har skapt. En uvektet ordning likestiller billige nattetime med lavt forbruk der de fleste har satt ned innetemperatur og sover, og vekter denne like mye som de dyreste periodene i løpet av dagen der det medgår langt flere kWt for husholdningene. Derfor reflekterer ikke den vedtatte støtteordningen den virkelighet strømforbrukeren har, og gir kompensasjon på et annet pris- og forbruksgrunnlag enn det som faktisk finner sted. Dette forsterkes av at utetemperatur, strømpriser og strømforbruk også har en nær sammenheng og som ikke vil reflektert i en uvektet modell.