Skriftlig spørsmål fra Himanshu Gulati (FrP) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:782 (2021-2022)
Innlevert: 03.01.2022
Sendt: 03.01.2022
Besvart: 12.01.2022 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

Himanshu Gulati (FrP)

Spørsmål

Himanshu Gulati (FrP): Kan helseministeren redegjøre for trygghetsvurderingene som er gjort og den økte risiko den enkelte lærer/barnehageansatt, skoleelever/barna og deres respektive familier anses å utsettes for som følge av karanteneunntaket, og hva slags tanker som er gjort rundt potensielt økt smittespredning ("smittebomber") i samfunnet, ettersom mange lærere og barnehageansatte møter flere titalls uvaksinerte barn/unge i uken som alle igjen går hjem til sine respektive familiemedlemmer?

Begrunnelse

Jeg viser til regjeringens beslutning om å unnta lærere og barnehageansatte fra karantene i arbeidstiden. Mange lærere/barnehageansatte har reagert på dette, og flere har vist til at de møter flere titalls (noen møter over hundre) barn/unge i uken, som attpåtil primært er uvaksinerte.
En betimelig frykt er at klasserom og barnehager kan bli arenaer for stor smittespredning, ved at lærere/barnehageansatte som hadde vært i karantene dersom de var i et annet yrke (etter evt. kontakt med noen som er smittet), kan smitte uvaksinerte elever som igjen går hjem til søsken og andre familiemedlemmer.
Et annet perspektiv flere lærere har trukket frem, er paradokset de føler på ved at det ikke anses som trygt nok for dem å f.eks. å dra ut å spise med familien etter arbeidstid eller hente egne barn i barnehagen uten munnbind, mens de samtidig blir bedt om å møte flere titalls elever i uken uten munnbind og selv om de i andre yrker ville vært pålagt karantene.
Enkelte har også trukket frem at de føler at de og deres familier sin trygghet ikke settes like høyt som resten av samfunnet, ettersom de fleste andre i samfunnet av hensyn til seg selv, sine nærmeste og andre settes i karantene i situasjoner hvor lærerne nå blir bedt om å jobbe. Det stilles spørsmål om hvorfor de ikke skal ha den samme helsemessige beskyttelsen fra smitten og evt. sykdom.
Samtidig har vi alle stor forståelse for nødvendigheten til å ikke ramme barnas utdanning mer enn nødvendig under pandemien, og at samfunnets daglige funksjoner må forsøkes å opprettholdes på best mulig måte. Det er imidlertid viktig at vi finner riktig balansegang, og derfor stiller jeg vedlagte spørsmål.

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: Regjeringen ønsker å skåne barn og unge. Vi er derfor opptatt av at disse skal få et best mulig tilbud og at skoler og barnehager skal være mest mulig åpne.
For å redusere risikoen for smitte i barnehager og skoler anbefalte vi test både av elever og ansatte i barnehager og skoler i forbindelse med skolestart etter juleferien. Testingen gjorde det lettere å oppdage smitte hos elever og ansatte og reduserte risikoen for videre smitte inn i skolene og barnehagene. Regjeringen anbefaler også jevnlig testing av elever og ansatte i skolene fremover i områder med høyt smittetrykk. For å redusere risikoen for smitte, har regjeringen også innført gult tiltaksnivå etter trafikklysmodellen i barnehager og grunnskolen, og rødt tiltaksnivå i videregående skole. Ved gult tiltaksnivå vil antallet nærkontakter for lærerne reduseres. Trafikklysmodellen er utarbeidet for at det skal være smittevernfaglig trygt for barn og unge og ansatte å være i skoler og barnehager.
For å kunne holde skoler og barnehager mest mulig åpne var det, i tillegg til disse tiltakene for å redusere smitterisikoen og bidra til et smittevernfaglig trygt miljø, nødvendig å gjøre unntak fra krav om smittekarantene for ansatte i barnehager og skoler. Uten et slikt unntak er det fare for at blant annet karantenereglene vil føre til høyt fravær blant lærere og ansatte i barnehager, og gjøre det vanskelig å opprettholde et godt barnehage- og skoletilbud.
Unntaket innebærer at ansatte i skoler og barnehager må være i karantene på fritiden, men ikke i arbeidstiden. Tilsvarende unntak fra smittekarantene i arbeidstiden gjelder for personell i kritiske samfunnsfunksjoner og personell i virksomheter som skal ivareta befolkningens grunnleggende behov.
Regjeringen har bedt kommunene prioritere lærere og ansatte i barnehager for å få oppfriskningsdose med vaksine. Med oppfriskningsdose får de fleste god beskyttelse mot alvorlig sykdom. Personer som har fått oppfriskningsdose minst en uke før nærkontakt med en smittet, vil også være fritatt fra smittekarantene dersom de ikke er i samme husstand eller tilsvarende nær den smittede.
Tiltakene som er innført er basert på faglige anbefalinger fra Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet, jf. besvarelse av oppdrag nr. 576 og 589. Helse- og omsorgsdepartementets vurdering av tiltakene innført 14. desember 2021 fremgår av kongelig resolusjon 14. desember 2021 PRE-2021-12-14-3504 Fastsettelse av forskrift om endring i forskrift 27. mars 2020 nr. 470 om smitteverntiltak mv. ved koronautbruddet (covid-19-forskriften).