Ingvild Wetrhus Thorsvik (V): Kan statsråden redegjøre for hvordan UNE og UDI sine vurderinger om barnets beste i sakene som nevnes i begrunnelsen er i tråd med FNs barnekonvensjon?
Begrunnelse
Barnets beste skal være et grunnleggende hensyn ved handlinger og avgjørelser som berører barn. Allikevel kunne vi i romjulen lese om to kvinner, som må forlate Norge og sine barn som er norske statsborgere, jf. leder i Vårt Land av 29.12.21. Begge tilfeller er eksempler på at innvandringsregulernede hensyn er satt foran hensynet til de to mødrenes barns beste. Av artikkel 3 i FNs barnekonvensjon følger det: «Ved alle handlinger som berører barn, enten de foretas av offentlige eller private velferdsorganisasjoner, domstoler, administrative myndigheter eller lovgivende organer, skal barnets beste være et grunnleggende hensyn». Det samme hensynet fremgår av Grunnloven § 104.
I utlendl. § 70 fremgår det at barnets beste skal være et grunnleggende hensyn, i saker som berører barn. I «Maria-dommen» (Rt. 2015-93) slo Høyesterett fast at:
«[…] ved avveiningen mot andre interesser skal hensynet til barnets beste ha stor vekt – det er ikke bare ett av flere momenter i en helhetsvurdering: Barnets interesser skal danne utgangspunktet, løftes spesielt frem og stå i forgrunnen».
UNE og UDIs vedtak i disse to sakene virker ikke å samsvare med at barns beste skal veie tyngre enn andre hensyn, selv om den ene av kvinnene ikke ble tvangsutsendt 1. januar som varslet.