Skriftlig spørsmål fra Erlend Larsen (H) til forsvarsministeren

Dokument nr. 15:885 (2021-2022)
Innlevert: 12.01.2022
Sendt: 12.01.2022
Besvart: 19.01.2022 av forsvarsminister Odd Roger Enoksen

Erlend Larsen (H)

Spørsmål

Erlend Larsen (H): Vil forsvarsministeren ta initiativ til å forsere nødvendig vedlikehold av de forfallene og ødeleggelsene magasinkanalen og de store magasinene A og B har vært utsatt for?

Begrunnelse

Karljohansvern i Horten er et område med stor historisk verdi. Den tidligere orlogsstasjonen og marineverftet har en 200 år lang historie. Magasinkanalen og de to store magasinbygningene A og B er en viktig del av stedets historiske bygningsmasse, og utgjør sammen med brakkestokk-kvartalene de antikvarisk mest verdifulle delene av den tidligere marinestasjonen.
Den 23. februar 1945 ble bygningene og kanalen skadet da stasjonen ble bombet. Hovedparten sto imot bombardementet, men tidens tann har senere gjort store inngrep i det historisk viktige området. Forfallet på magasinkanalen og de to store magasinene nærmer seg et faretruende nivå. Dersom det ikke blir gjennomført nødvendig vedlikehold er det risiko for store ødeleggelser.
På hjørnet av Magasin B mot magasinkanalen oppsto det for flere år siden et hull i kaia som fikk vokse og utvide seg gjennom årene. Som følge av manglende vedlikehold var en større del av kaia i ferd med falle på sjøen. Delen ble fjernet, men ikke reparert, og fremstår ikke slik et historisk sted fortjener.
Stadig mer av kanalveggen heller ut over kanalen. Ytterliggere åtte til tolv meter av veggen er i ferd med å falle ut i vannet. Det kan skje i løpet av vinter. Ytterligere utglidninger vil bli svært skjemmende samtidig som det vil kunne berøre broen over magasinkanalen og fortøyningspunktene for museumsskipet KNM Blink.
Magasinkanalens steinsetting er avgjørende for fundamenteringen av det store Magasin B. Magasinbygningen står delvis på påler og magasinkaia er viktig for stabilisering for bæring / fundamentering av den store verneverdige / fredede magasinbygningen fra 1839.
Magasinbygningene A og B skjemmes av manglende vedlikehold. Frostsprengning i mur-konstruksjonene med ødelagt murstein, utette vinduer, takrenner som avslutter over bakkenivå uten drenering i bakken fører til økt skade og ødeleggelse. Dette øker i omfang og flere steder er det store og dype skader i muren.
Det er flere historisk viktige bygninger på Karljohansvern som også fortjener vedlikehold.

Odd Roger Enoksen (Sp)

Svar

Odd Roger Enoksen: Jeg vil først og fremst si at vi er vårt ansvar bevisst. Vi skal ta vare på eiendommene våre på en god måte, og sørge for at det er trygt å bruke dem. Mange av våre eiendommer, for eksempel nasjonale festningsverk og grensebefestninger, er attraktive arenaer for historie- og kulturformidling, reiseliv og rekreasjon. Derfor jobbes det helhetlig og kontinuerlig for å sørge for at kulturhistoriske verdier ikke går tapt.
Jeg kan informere om at Forsvarsbygg selv har bekreftet de forholdene som påpekes fra spørsmålsstiller om magasinkanalen og de store magasinene A og B på Karljohansvern, og de erkjenner alvoret. Siden 2017 er det gjennomført flere midlertidige tiltak for å sikre kulturminner og persontrafikk i området. Høsten 2021 registrerte imidlertid Forsvarsbygg en tydelig negativ utvikling av tilstanden på magasinkanalen. Forsvarsbygg har derfor besluttet å gjennomføre en grundig tilstandsanalyse for å undersøke status, kartlegge skadeutviklingen mer i detalj og definere nødvendige tiltak. Tilstandsanalyser for magasinkanalen, samt magasin A og B, vil bli gjennomført i år. På bakgrunn av disse tilstandsanalysene vil Forsvarsbygg planlegge og gjennomføre nødvendige tiltak som sikrer helse, miljø og sikkerhet og kulturminneverdiene på kort og lang sikt. Forsvarsbygg har informert om at de per nå vurderer at det er magasinkanalen som har kritisk tilstand og som må prioriteres som strakstiltak.
Forsvarssektoren har en betydelig og variert portefølje av eiendommer med en rekke bygg og anlegg. Det er viktig å se helhetlig på eiendomsporteføljen, slik at hver enkelt restaurering ikke vurderes isolert. En betydelig del av forsvarsbudsjettet blir brukt på utgifter til investeringer og drift av eiendomsmassen vår. Vi er klar over at det likevel er utfordringer med etterslep på vedlikehold og oppgraderingsbehov, bl.a. på festningene og de andre kulturhistoriske byggene våre. Dette må imidlertid ses i sammenheng med at investeringsbehov direkte knyttet til operative kapasiteter er høyt prioritert. Vi har derfor gitt Forsvarsbygg oppdrag om å utrede alternativer for fremtidig organisering, eierskap og forvaltning av forsvarssektorens kulturhistoriske eiendommer. Det ses blant annet på om andre aktører eller organisasjonsformer har andre, og eventuelt flere, virkemidler for å løfte den generelle tilstanden til eiendommene, skape grunnlag for større inntekter, eller legge til rette for ny aktivitet. Forsvarsbygg samarbeider med en tverssektoriell gruppe om utredningen, og den skal i henhold til framdriftsplanen leveres til Forsvarsdepartementet innen 1. juni i år.