Dagfinn Henrik Olsen (FrP): Fastlegeordningen knirker i sammenføyningene og disse reglene bidrar ikke til å rekruttere flere til fastlegeordningen. Hvem vil ha en jobb der du får 200 000 kr i bot for en liten feil samtidig som du får kjeft av pasientene fordi du ikke skriver ut på blå resept, og fordi du nekter å krysse av i feltet om at de ikke vil ha synonympreparat «fordi de alltid har brukt det de har nå».
Ser statsråden at disse nye reglene kan være til hinder for rekrutering av fastleger og at de rammer pasienten ved at de ikke for riktig behandling?
Begrunnelse
Undertegnede har fått henvendelser fra fastleger som er bekymret for de nye reglene som ble innført fra 1. januar. Med bakgrunn i de nye reglene kan en fastlege få en personlig bot på opp mot 200 000 kroner dersom legen skriver ut en blå resept på feil grunnlag.
Hva kan så en slik feil bestå av? Om en pasient har bjørkepollenallergi og trenger allergimedisin i 3 mnd. av året kan legen skrive ut allergimedisin blå resept. Dersom pasienten derimot har symptomer bare i to måneder og to uker, da skal pasienten ikke ha medisinen på blå resept. Fastlegen er altså nødt til å dokumentere at pasienten bruker medisinen minimum tre måneder, ellers blir det bot.
Et annet eksempel. Medisin mot halsbrann og reflux. Her må det gjøres gastroskopi før medisinen kan skrives på blå resept. Det hjelper ikke at symptomene forsvinner og pasienten blir bedre, det skal dokumenteres.
Astma og allergi må bevises med blodprøver og pusteprøver. For de pasienter som er så uheldige at de har masse symptomer, men ikke utslag på prøver skal det ikke gis medisiner på blå resept.
Synonympreparater er et annet kapittel. Her må det dokumenteres medisinsk grunn til å ikke bruke synonympreparat.
Pasientene er den store taperen ved innføring av de nye reglene de kommer til å få medisiner på hvit resept fremover, fordi ingen fastleger kommer til å ta sjansen på en bot dersom det er den minste usikkerhet rundt om medisinen kan skrives på blått.