Skriftlig spørsmål fra Himanshu Gulati (FrP) til forsknings- og høyere utdanningsministeren

Dokument nr. 15:942 (2021-2022)
Innlevert: 18.01.2022
Sendt: 18.01.2022
Rette vedkommende: Kultur- og likestillingsministeren
Besvart: 25.01.2022 av kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen

Himanshu Gulati (FrP)

Spørsmål

Himanshu Gulati (FrP): Hva tenker statsråden om at den statseide monopolisten Norsk Tipping valgte å trekke seg fra et nordisk forskningsprosjekt i regi av Universitet i Bergen fordi aktører utenfor det norske spillmonopolet (som har tillatelse i andre nordiske land og kun skulle bidra med data derfra) skulle være en del av forskningen, og tenker forskningsministeren det bidrar til mer uavhengig forskning at statseide monopolister iverksetter egen oppdragsforskning istedenfor å delta i forskning i regi av norske utd.institusjoners kompetansemiljøer?

Begrunnelse

Et forskningsprosjekt som opprinnelig ble etablert ved Nasjonalt kompetansesenter for spillforskning (Spillforsk) ved Universitetet i Bergen (UiB), er flyttet til Helsingfors universitet i Finland.
Forskningsprosjektet ved UiB skulle samle både forskere og data (om nordiske borgeres spilladferd under COVID19-pandemien) fra hele Norden.
De norske spillmonopolistene Norsk Tipping og Norsk Rikstoto valgte å trekke seg fra forskningen og nektet å dele data om nordmenns spilladferd med det det nordiske forskningsprosjektet ved et av landets ledende høyere utdanningsinstitusjoner, selv om de som monopolister sitter med særskilt kunnskap om den norske befolkningens spillmønstre.
Grunnen for dette er at aktører som ikke er en del av det norske spillmonopolet, men som har tillatelse og regulering til å drive i andre nordiske land (og kun skulle bidra med data fra spillere i disse landene) skulle være en del av den nordiske forskningen.
Dette vekker noen betimelige spørsmål om hva slags forskningsprosjekter norske statseide monopolister må forventes å dele sin data med (spesielt når de besittes som følge av et statlig tildelt monopol), hva som er legitime grunner for ikke å delta i internasjonal eller annen nyttig samfunnsforskning i regi av norske eller andre lands ledende høyere utdanningsinstitusjoner eller kompetansemiljøer, og hva slags plikt og samfunnsansvar norske statseide monopolister (i liket med mange andre) bør ha til å bidra til samfunnsnyttig og uavhengig forskning.

Anette Trettebergstuen (A)

Svar

Anette Trettebergstuen: Som jeg viste til i mitt svar datert 17. januar 2022 på et spørsmål om samme tema fra representanten Silje Hjemdal, har Norsk Tipping oppgitt flere grunner for at de ikke ønsket å delta i denne studien.
For det første ønsker ikke Norsk Tipping å bidra til å legitimere uregulerte selskapers virksomhet ved å delta i felles prosjekter. Dette er ikke nytt. Norsk Tipping har de siste årene avslått flere forespørsler om samarbeid fra selskaper i tilsvarende posisjon. Slike selskaper stenges også ute fra leverandørkontrakter med Norsk Tipping.
For det andre må Norsk Tipping ta hensyn til risikoen for at forretningskritisk informasjon tilflyter spillselskapene som opererer ulovlig i Norge. Studien la opp til flere samarbeidsmøter mellom forskerne og deltakerselskapene for å vurdere relevante data. Norsk Tipping ønsker ikke å delta i møter hvor det deles informasjon som kan brukes til å forsterke uregulerte aktørers ulovlige kommersielle aktivitet i Norge.
Kunnskap om pengespill er viktig, slik at vi kan rette inn tiltakene våre på best mulig måte for å beskytte de sårbare spillerne. Jeg er positiv til at Norsk Tipping på annen måte vil hente inn informasjon om hvilke konsekvenser pandemien kan ha hatt på spilleadferd. Jeg vil videre trekke fram at Norsk Tipping i årevis har vært støttespiller til ulike forskningsmiljøer, inkludert Universitetet i Bergen, og har bidratt med data til og finansiert en rekke forskningsprosjekter på pengespillfeltet.