Skriftlig spørsmål fra Morten Wold (FrP) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:949 (2021-2022)
Innlevert: 18.01.2022
Sendt: 19.01.2022
Besvart: 27.01.2022 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

Morten Wold (FrP)

Spørsmål

Morten Wold (FrP): Vil statsråden, slik hun selv etterlyste som stortingsrepresentant i juni 2021 ved skriftlig spørsmål til daværende statsråd, sørge for rask fremdrift for at landets kommuner kan ta i bruk spyttprøver slik som Trondheim kommune har gjort?

Begrunnelse

Gjennom pandemien har det vært gjennomført en rekke pilotforsøk med bruk av spyttester for påvisning av Sars-CoV-2, mange av disse med meget gode resultater. I Trondheim og ved St. Olavs hospital er dette nå langt forbi pilotstadiet, og Trondheim kommune opplyser nå selv ifølge oppslag i Adresseavisen 13. januar 2022 at 97 prosent av deres PCR-tester er gjort ved spyttester. Erfaringene, både fra kommunen og fra laboratoriet ved St. Olavs hospital, meldes å være utelukkende positive. St. Olavs hospital uttaler at spyttestene er like pålitelige som nese-/halsprøvene. Kommunen melder også om at de sparer store ressurser og kan bruke 1/3 av helsepersonellet som de måtte ha brukt ved tradisjonell nese-/halsprøve. Laboratoriet ved St. Olavs hospital uttaler at spyttester kan analyseres med eksakt samme rutine som nese-/halsprøver uten innføring av nye metoder.
Det meldes til stadighet om lange testkøer og ventetid i både Oslo, Bergen og andre byer, mens Trondheim melder om en nærmest ubegrenset testkapasitet på grunn av spyttestene. Spyttester er i tillegg helt frie for ubehag for testpersonene selv, noe som alene er en god grunn til å innføre testene.
Det ville derfor vært en stor fordel både for øvrige kommuner samt befolkningen å kunne benytte denne testmetoden. Det finnes i tillegg norskutviklet validert utstyr til selve testingen, og produsenten melder om nok kapasitet til hele landets testbehov for PCR-tester.

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: Det er etablert en nasjonal kapasitet som innebærer at prøver fra inntil 5 pst. av befolkningen skal kunne analyseres ukentlig ved de mikrobiologiske laboratoriene i sykehusene. Denne kapasiteten er avhengig av prøveutstyr, personell, reagenser mv. Spyttprøver er en validert metode for analyse av koronavirus og kan bl.a. representere mindre personellbruk ved prøvetakingen. Det ble gjennomført piloter på bruk av spytt som testmateriale andre halvår 2020, og erfaringene fra pilotene var blandete. Det viste seg bl.a. vanskelig å få tak i utstyr som passet til laboratoriemaskinene og det var utfordringer med forurensning av utstyr dersom det kom spytt utenfor prøvetakingsutstyret. Som følge av lokale initiativ er det enkelte steder likevel etablert en prøvetakingslogistikk som baserer seg på spyttprøver.
De regionale helseforetakene er fra myndighetenes side bedt om å ha kapasitet til å analysere prøver fra inntil 5 pst. av befolkningen hver uke. Beslutninger om hvordan denne kapasiteten fremkommer, herunder om prøvene skal tas fra nesen, hals eller fra spytt, må tas regionalt og lokalt, der man kjenner detaljene om hvilket utstyr som er tilgjengelig mv.