Skriftlig spørsmål fra Helge André Njåstad (FrP) til kommunal- og distriktsministeren

Dokument nr. 15:976 (2021-2022)
Innlevert: 21.01.2022
Sendt: 21.01.2022
Besvart: 27.01.2022 av kommunal- og distriktsminister Bjørn Arild Gram

Helge André Njåstad (FrP)

Spørsmål

Helge André Njåstad (FrP): Finansminister Trygve Slagsvold Vedum sa på Lokalsamfunnsforeningens konferanse 17. januar at kommunene skal få bestemme mer i arealpolitikken, deriblant i strandsonen. For at ikke kommunene kun skal oppfatte dette som festtale, men oppleve reell forskjell må det gjennomføres tiltak.
Kan statsråden redegjøre for hvilke lovendringer regjeringen vil foreslå for å sikre kommunene mer makt i arealpolitikken?

Bjørn Arild Gram (Sp)

Svar

Bjørn Arild Gram: Kommunene er lokal planmyndighet, og har allerede stor grad av frihet i arealpolitikken innenfor rammene av nasjonale mål. Plan- og bygningsloven forutsetter at kommunene har oppdaterte kommuneplaner. Det er først og fremst gjennom samarbeid og dialog i disse planprosessene at kommunene sikrer sine interesser. Nasjonale og regionale myndigheter må også vektlegge hensynet til kommunalt selvstyre i sitt arbeid. Dette framgår av de ulike nasjonale føringene som er gitt for nasjonale og regionale myndigheters rolle i kommunale planprosesser.
Departementet har flere prosesser på gang som vil kunne styrke kommunenes stilling i arealpolitikken. Vi ønsker å se nærmere på hvordan regjeringen bedre kan legge til rette for bosetting og verdiskaping i hele landet. Av denne grunn setter jeg nå i gang en evaluering av praktiseringen av statlige planretningslinjer for samordnet bolig-, areal- og transport-planlegging, blant annet for å se om det er grunnlag for i større grad å differensiere praktiseringen mellom tettbygde og spredtbygde strøk.
I strandsonen vil regjeringen sikre allemannsretten. I områder med stort utbyggingspress skal det derfor være en streng håndheving av forbudet mot bygging i strandsonen. I spredt bebygde områder med lite utbyggingspress ønsker regjeringen å åpne for større fleksibilitet og smidighet, med økt handlefrihet og større muligheter for næringsutvikling og bosetting. Regjeringen vil sikre at praksis er i tråd med dette.
Jeg arbeider nå med å følge opp Stortingets vedtak om å innlemme planlegging og bygging av vindkraftanlegg i plan- og bygningsloven. Det er viktig at kommunene i fremtiden får økt ansvar for planlegging på energiområdet, og dette arbeidet er et viktig bidrag i så måte.
Arbeidet som pågår med å digitalisere og automatisere planprosessene, vil bidra til at prosessene går raskere og mer effektivt i samspillet mellom de ulike offentlige og private aktørene.