Skriftlig spørsmål fra Christian Tybring-Gjedde (FrP) til utenriksministeren

Dokument nr. 15:1004 (2021-2022)
Innlevert: 23.01.2022
Sendt: 24.01.2022
Besvart: 31.01.2022 av utenriksminister Anniken Huitfeldt

Christian Tybring-Gjedde (Uav)

Spørsmål

Christian Tybring-Gjedde (FrP): Mener utenriksministeren at dialog og forhandlinger med Taliban vil føre til reelle forbedringer for kvinner og andre utsatte grupper i Afghanistan, og hva konkret tror utenriksministeren vil bli endret?

Begrunnelse

I følge BBC (30. august 2021) har Taliban sagt at de vil ha med kvinner i regjeringen. Til den australske avisen The Sydney Morning Herald (14. desember 2021) sa Talibans utenriksminister, som kommer til Norge for å forhandle, at Taliban ønsker «i prinsippet at jenter og kvinner skal få utdanning og få jobbe». Samtidig har afghanske kvinner og jenter i løpet av den korte tiden Taliban kom til makten blitt underlagt noen av verdens strengeste restriksjoner. Uttalelsene fra Taliban stemmer ikke overens med realitetene på bakken. Dette viser at Taliban ikke er til å stole på.

Anniken Huitfeldt (A)

Svar

Anniken Huitfeldt: Afghanistan opplever en helt prekær humanitær situasjon. Samtidig ser vi en forverring av situasjonen på flere områder, ikke minst kvinners vilkår. Da må vi utfordre dem som reelt styrer i Afghanistan. Det er Taliban, enten vi liker det eller ikke.
I Oslo har Taliban for første gang siden de tok makten i fjor møtt afghanske kvinneaktivister, menneskerettighetsforsvarere og journalister, ansikt til ansikt på et trygt sted. Det er viktig. Mange av disse organisasjonen har bedt det internasjonale samfunn om å legge til rette for kontakt med Taliban. De afghanske deltagerne er takknemlige for at vi organiserte møtene med Taliban. Vi har planlagt møtene grundig og konsultert tett med de afghanske deltagerne og med nære allierte.
Dette er prosesser som vil ta tid, og forandringene vil i beste fall være skrittvise. Men det haster å komme i gang. Her i Oslo har Taliban blant annet vært klare på at de skal åpne skoler for alle jenter i Afghanistan når det afghanske skoleåret begynner i mars. Det er en viktig lovnad til hundretusener av jenter og kvinner i Afghanistan. Da de satt ved makten tidligere holdt de ikke løfter om dette, og vi vil følge nøye med på at de faktisk gjennomfører.
Jeg mener vi skal lytte til de som har deltatt i samtalene i Oslo, blant annet Mahbouba Seraj, en av Afghanistans fremste kvinneaktivister. Hun sier at samtalene med Taliban er en start og at kvinneaktivister som henne har etterspurt slike samtaler lenge. Mulighet for samtaler gir håp. Det er det dette handler om.