Skriftlig spørsmål fra Birgit Oline Kjerstad (SV) til olje- og energiministeren

Dokument nr. 15:1007 (2021-2022)
Innlevert: 23.01.2022
Sendt: 24.01.2022
Besvart: 31.01.2022 av olje- og energiminister Marte Mjøs Persen

Birgit Oline Kjerstad (SV)

Spørsmål

Birgit Oline Kjerstad (SV): Ved nokre vindkraftverk oppstår støyfenomenet UAM (unaturlig amplitudemodulasjon) som er svært generande.
Korleis vil regjeringa sørge for at utgreiingssinstruksen med retningsliner bli brukt for å unngå at naboer til vindkraftverk blir utsette for slike støyplager?

Begrunnelse

Siste åra har det blitt bygd fleire store vindkraftverk i Norge. Turbinane vert stadig større, medan gjeldande støyveileder og regelverk bygg på kunnskap knytt til mindre turbintyper. Å planlegge seg bort frå helseplager knytt til støy er eit overordna mål i all arealplanlegging, og ein får stadig ny kunnskap om korleis støy kan påverke helsa til folk negativt. Turbinprodusentane har arbeidd mykje for å prøve å redusere støy frå vindturbiner, men det syner seg at i komplekst terreng og under spesielle meteorologiske tilhøve, kan det oppstå unaturlig amplitudemodulasjon, ein type støy som bransjen karakteriserer som svært plagsam. I november 2021 arrangerte Norwea ein teknisk konferanse der mellom anna støyfenomenet unaturleg amplitudemodulasjon var tema. I referatet frå møtet står det at representantar med lang erfaring frå bransjen, snakka om at dette lydfenomenet, UAM, kan vise seg å vere ekstremt plagsamt for folk.
Sintef sin representant på konferansen uttalte at:

«Nye utfordringer som amplitude modulasjon vil ha stor påvirkning på vilkårene i henhold til regelverket for konsesjonsprosessen.»

Etter oppstart av Vardafjell og Tysvær vindkraftverk i Rogaland har naboer klaga på svært mykje støy i perioder. Ved Vardafjell vindkraftverk har konsesjonær gjort målinger og vurderinger og kome til at det kan vere fenomenet UAM som plagar naboane. Konsesjonæren seier det er første gong dette fenomenet, som er kjent frå andre land, er konstatert i Norge. Både i Hervik i Tysvær og i området rundt Vardafjell i Sandnes, har fleire klaga på at turbinstøyen har teke ifrå dei livskvalitet og ro. Det går på helsa laus for somme fordi støyen høyrest både ute og inne. I ein klage skriv naboane til eitt av vindkraftverka:

«Opplever økende støy fra vindturbinene. Nå er støyen blitt mye verre. I enkelte soverom hører vi lyd fra vindturbinene inn i huset. Det er nå blitt så mye støy at det er umulig å sove med soveromsvinduet oppe. Vi opplever å aldri oppleve stillhet/ro på eiendommen vår lenger. På de verste vindretningene når turbinene sviver reagerer hundene våre også på støyen, blir utrygge og skjelver og vil inn i huset. Støyen fra vindturbinene høres ut som et fly som kommer og aldri forsvinner, eller som torden.»

Marte Mjøs Persen (A)

Svar

Marte Mjøs Persen: Det er bygget ut mye vindkraft de siste årene og det er viktig at vi tar læring av dette og utnytter ny kunnskap til å redusere uønskede konsekvenser og dempe konflikt. For enkeltsaker og oppfølging av konsesjonsvedtak med vilkår, gjelder ikke utrednings-instruksen, men de alminnelige forvaltningsrettslige kravene til saksbehandling og utredninger.
NVE arbeider nå med en oppdatering av kunnskapsgrunnlaget for støy fra vindkraftverk. Dette er et samarbeidsprosjekt med blant annet Miljødirektoratet som i dag er ansvarlig for oppdateringer av veilederen til den norske støyretningslinjen. Et oppdatert kunnskapsgrunnlag vil legges til grunn for fremtidig behandling av vindkraft.
Når det gjelder etablerte anlegg, fører NVE tilsyn og følger opp at vilkår og forutsetninger fastsatt i og i medhold av energiloven følges. NVE fører både rutinemessig tilsyn og følger opp bekymringsmeldinger og klager på støy fra vindkraftverk. NVE kan i den forbindelse pålegge konsesjonær å fremlegge skriftlig dokumentasjon på at vindkraftverket drives i henhold til fastsatte støykrav.
I den forbindelse kan det være aktuelt å kreve at konsesjonær utfører måling av hvilket støynivå vindturbinene avgir. I enkelte saker hvor konsesjonær forplikter seg til å operere vindturbinene i redusert støymodus, kan det også være aktuelt å be om dokumentasjon på at vindturbinene drives i tråd med godkjent driftsregime.
Dersom det fremstår sannsynlig at tiltaket medfører spesielle lydsituasjoner, kan det også være aktuelt å kreve at det gjennomføres supplerende måling av støy ved støymottaker for å avdekke omfang av spesielle lydsituasjoner.
NVEs tilsyn og oppfølging av støy skjer i dialog med kommunen som forurensnings-myndighet. Miljødirektoratets veiledning legges til grunn for dette arbeidet.
De konkrete prosjektene det vises til i begrunnelsen for spørsmålet, følges opp av NVE.