Skriftlig spørsmål fra Hans Andreas Limi (FrP) til utenriksministeren

Dokument nr. 15:1010 (2021-2022)
Innlevert: 23.01.2022
Sendt: 24.01.2022
Besvart: 31.01.2022 av utenriksminister Anniken Huitfeldt

Hans Andreas Limi (FrP)

Spørsmål

Hans Andreas Limi (FrP): Kan Utenriksministeren gi en vurdering av risikoen for at Norgesbesøket utnyttes av Taliban i sin propaganda for å styrke terrorgruppens omdømme?

Begrunnelse

Det er stor bekymring for at møtet i Oslo vil brukes av Taliban som en PR-jippo. Selv om møtet i Oslo blir mislykket, vil Talibans propaganda-apparat fremstille dette som en seier og som en anerkjennelse av terrororganisasjonen. Kommentator i NRK Yama Wolasmal sa i Dagsrevyen 23. januar:

«Det er ingen som venter noe stort gjennombrudd i samtalene som pågår i Oslo (…). Selv om Taliban går fullstendig tomhendt fra Oslo på onsdag så har de likevel klart å innkassere en enorm politisk seier. Dette er en gruppe som hele den vestlige verden vendte ryggen til da de tok makten i august (…). og nå har de blitt flydd til NATO-landet Norge om bord et privatfly. Det er klart Taliban kommer til å spinne dette for alt det er verdt, og fremstille dette som en slags anerkjennelse når de drar tilbake til Afghanistan.»

Anniken Huitfeldt (A)

Svar

Anniken Huitfeldt: Det er helt nødvendig å snakke med dem som sitter med makten i Afghanistan for å hjelpe det afghanske folk som lider, og for å unngå en humanitær katastrofe. Samtalene i Oslo kommer etter ønske fra en rekke afghanske organisasjoner og i samråd med vestlige allierte.
Jeg forstår at disse møtene og invitasjonen til Norge vekker sterke følelser hos mange. Særlig blant dem som har mistet sine kjære i Afghanistan. Vi har stått i mange dilemmaer i planlegging av dette besøket, men for oss veier det tyngst å forhindre en enda større katastrofe. I våre vurderinger har hensynet til det afghanske folk og den svært alvorlige humanitære situasjonen de opplever, veid tungt. 24 millioner afghanere er rammet av akutt matusikkerhet. 1 million barn kan dø av sult hvis ikke hjelpen kommer frem i tide.
At Norge er vertskap for disse samtalene betyr ikke at vi anerkjenner Taliban. Møtene har vært drøftet med Norges nærstående land og allierte. Disse ønsket slike møter, og vi står samlet om at dette hverken er, eller innebærer skritt i retning av, anerkjennelse. Det vet Taliban, selv om de kan ha ønske om å fremstille det annerledes. Møtene i Oslo har bidratt til å holde presset oppe på Taliban om å endre kurs. I møtene med andre afghanere og representantene for sentrale vestlige land, er det stilt tydelig krav og forventninger. Det ligger ingen anerkjennelse i dette. Dette vet Taliban godt. Vi møter dem fordi vi mener at dialog er nødvendig for å ansvarliggjøre Taliban. For å hindre at den humanitære katastrofen blir enda verre, at menneskerettighetene respekteres og for å hindre at Afghanistan igjen blir et oppmarsjområde for internasjonal terror, så må vi snakke med de som faktisk styrer i landet.
Nå må vi avvente å se om Taliban leverer i handling, det de sier i ord.