Skriftlig spørsmål fra Bård Hoksrud (FrP) til arbeids- og inkluderingsministeren

Dokument nr. 15:1016 (2021-2022)
Innlevert: 24.01.2022
Sendt: 24.01.2022
Rette vedkommende: Finansministeren
Besvart: 31.01.2022 av finansminister Trygve Slagsvold Vedum

Bård Hoksrud (FrP)

Spørsmål

Bård Hoksrud (FrP): Mener statsråden at eldre skal møtes av det offentlige som beskrevet under, og hvordan vil statsråden sikre at personer som ikke bruker, eller kan bruke, digitale løsninger får muligheten til å møte saksbehandlere i det offentlige?

Begrunnelse

Det er fortsatt 600 000 mennesker i Norge som enten ikke bruker, eller kan bruke digitale tjenester.
Det har vært et ønske å gjøre flere tjenester digitale for å gjøre det enklere for den enkelte, veldig mange syns det er bra. Men det er fortsatt er mange som ikke bruker digitale løsninger, og som derfor ønsker å fortsatt kunne møte opp på kontorene til Skatteetaten og andre offentlige kontorer, slik at man kan få legge frem saken sin og få møte en saksbehandler. Spørsmålsstiller er kontaktet av en eldre person som ikke bruker data og som i et halvt år har forsøkt å få et møte hos Skatteetaten for å få hjelp med skatten sin. Dessverre opplever personen det som helt umulig å få til et slikt møte. Hun har holdt på i over 6 måneder og det oppleves både frustrerende og har her gått ut over personens økonomi. Fordi skattemyndighetene selv har valgt å endre skattetrekket, uten at personen har hatt noen mulighet til å få snakket med saksbehandleren om dette.

Trygve Slagsvold Vedum (Sp)

Svar

Trygve Slagsvold Vedum: Representanten Hoksrud har rett i at det er ønskelig å digitalisere offentlige tjenester, blant annet for å bidra til forenkling for innbyggerne, som i økende grad er digitale. Samtidig er det viktig at alle innbyggere har gode muligheter for kontakt med offentlige etater, uavhengig av digitale ferdigheter.
Innbyggere som tar kontakt med Skatteetaten skal få hjelp, uavhengig av hvor i landet de bor og hvilke digitale forutsetninger de har. De fleste av henvendelsene Skatteetaten mottar kan løses uten oppmøte på et kontor. Viser det seg at henvendelsene ikke lar seg løse over telefon, tilpasser Skatteetaten seg til den enkeltes behov. Dette betyr at telefonveilederne ved behov kan ordne en time ved et skattekontor, slik at bruker får bistand i et fysisk møte.
Jevnt over er brukerne av Skatteetaten godt fornøyde med servicen, men i dette konkrete tilfellet høres det ut som det ikke er gitt tilstrekkelig hjelp. Gjennom pandemien har tilgjengeligheten på skattekontorene dessverre vært dårligere enn normalt pga. smittevernhensyn, men mye kan også løses på telefon. Finansdepartementet vil følge opp i styringsdialogen at etaten har gode tjenester også for dem som ikke bruker digitale løsninger.