Skriftlig spørsmål fra Mahmoud Farahmand (H) til finansministeren

Dokument nr. 15:1054 (2021-2022)
Innlevert: 27.01.2022
Sendt: 27.01.2022
Besvart: 03.02.2022 av finansminister Trygve Slagsvold Vedum

Mahmoud Farahmand (H)

Spørsmål

Mahmoud Farahmand (H): Hvordan vil raskere renteøkninger og en mer vedvarende økt inflasjon i utlandet påvirke renten og kjerneinflasjonen i Norge?

Begrunnelse

IMF kom 26. januar med en oppdatering av sin rapport Global Economic Outlook. Ifølge oppdateringen forventer IMF at situasjonen med forhøyet inflasjon vil vare lengre enn tidligere antatt. IMF peker også på at inflasjonen er bredere enn tidligere forventet, særlig i USA. Den amerikanske sentralbanken signaliserte etter rentemøtet 26. januar en mer kritisk holdning til inflasjonen og virker nå å vurdere strammere pengepolitikk enn tidligere.

Trygve Slagsvold Vedum (Sp)

Svar

Trygve Slagsvold Vedum: Siden sommeren 2020 har inflasjonen tiltatt i mange land, og særlig i USA. Høy etterspørsel etter varer og tjenester har ført til at prisene på flere internasjonalt handlede varer og tjenester har økt markert. I tillegg er energiprisene høye, og mange land har høy kapasitetsutnyttelse og tiltakende lønnsvekst. Samlet sett har dette ført til høy konsumprisvekst hos Norges handelspartnere. Den høye konsumprisveksten har ført til forventninger om økte styringsrenter i mange land.
Utsiktene til rentedifferanse mellom Norge og våre handelspartnere vil være en viktig faktor bak utviklingen i kronekursen fremover, og dermed hvordan prisveksten ute slår ut i prisvekst på importerte varer til Norge.
Her hjemme har Norges Bank varslet at styringsrenten vil bli satt gradvis opp fremover. Norges Bank publiserer sin prognose for styringsrenten og faktorene som bidrar til endringer i denne i sine pengepolitiske rapporter, herunder utsiktene for inflasjonen. I rapporten fra desember 2021 illustrerer figur 4.7 hvordan de ulike faktorene diskutert over påvirker utsiktene for styringsrenten i Norge.