Skriftlig spørsmål fra Tobias Drevland Lund (R) til utenriksministeren

Dokument nr. 15:1084 (2021-2022)
Innlevert: 28.01.2022
Sendt: 31.01.2022
Rette vedkommende: Justis- og beredskapsministeren
Besvart: 09.02.2022 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Tobias Drevland Lund (R)

Spørsmål

Tobias Drevland Lund (R): Kan utenriksministeren redegjøre for hvordan regjeringa jobber videre med sikkerheten til og evakueringen av de øvrige nære familiemedlemmene til tolker som har jobbet med og for de norske ISAF-styrkene i Afghanistan, etter at den militære evakueringen i august ble gjennomført og avsluttet?

Begrunnelse

For det afghanske folk har situasjonen endret seg betraktelig til det verre i det halvåret som har gått siden Taliban tok makten i landet. Bildene og filmene som gikk verden rundt i august 2021 er vanskelige å glemme. Norge har i likhet med de andre NATO-landene evakuert ansatte som har jobbet som tolker for de norske styrkene i Afghanistan, samt deres nærmeste familie – ektefeller og barn. I Norge bor det anslagsvis mellom 70 og 80 afghanere som har jobbet som tolker for det norske Forsvaret i Afghanistan. Mange av dem har bodd her i en del år allerede, noen kom for rundt seks måneder siden. De har fremdeles mange nære familiemedlemmer igjen i Afghanistan, foreldre og søsken, som nå lever i fare for sine liv på grunn av den direkte koblingen de har hatt til NATO-styrkene de siste 21 årene. Mange har flyktet fra sine hjem fordi Taliban leter etter dem, mens andre har blitt tatt av Taliban. Tolkene har bedt Forsvarsdepartementet om hjelp og svar, men Forsvarsdepartementet svarer dem ikke, og henviser dem videre. Dette er mennesker Norge har et direkte ansvar for. De har satt sine egne liv i fare gjennom den viktige jobben de har gjort og nå lever deres familier i fare på grunn av innsatsen deres for Norge i Afghanistan. Mange familiemedlemmer har også jobbet direkte for de norske styrkene, blant annet som renholdere, vaktmestere og vektere.
Samtidig som Taliban-regimet nylig har vært på besøk i Norge sitter det mennesker rundt omkring i det ganske land som frykter at det verste skal skje med deres familier i hjemlandet, fordi de har jobbet for det norske Forsvaret. Alt de ber om, er beskyttelse for sine familier som nå lever i fare fordi de har hjulpet de norske styrkene i Afghanistan, med det norske flagget på brystet. Taliban nekter for at familiene til folk som har jobbet for og med utenlandske styrker er i noen fare, men det er en helt annen virkelighet som beskrives av de som har familiene sine i landet.

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: Jeg viser til at utenriksministeren har oversendt det ovennevnte spørsmålet til meg siden det primært berører mitt og forsvarsministerens ansvarsområde. Jeg svarer på vegne av oss begge.
Tolkene som har kommet til Norge siden 2012 har fått ta med seg kjernefamilien, dvs. én ektefelle og barn. Dette er familiekretsen som gjelder i saker for kvoteflyktninger og familiegjenforeninger. Det å skulle etablere en spesialordning for én spesifikk gruppe krever svært nøye vurderinger, bl.a. av likebehandlingsprinsippet. Saken er fortsatt til behandling.