Skriftlig spørsmål fra Mari Holm Lønseth (H) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:1100 (2021-2022)
Innlevert: 31.01.2022
Sendt: 01.02.2022
Besvart: 08.02.2022 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

Mari Holm Lønseth (H)

Spørsmål

Mari Holm Lønseth (H): Hvilke tiltak vil statsråden iverksette for å sikre at barn og unge i Midt-Norge som trenger rusbehandling får slik behandling?

Begrunnelse

Adresseavisen har den siste tiden belyst i flere artikler at barn i Midt-Norge ikke har et tilstrekkelig godt rusbehandlingstilbud i regionen. Det er behov for oppbygging av kapasiteten. I en nylig anbudskonkurranse har også det ideelle behandlingstilbudet Kvamgrinskollektivet ikke fått forlenget sin avtale med Helse Midt-Norge. Kvamgrinskollektivet har særlig gitt et tilbud til unge med rusavhengighet i alderen 18 til 27 år. I den nevnte anbudskonkurransen går Helse Midt-Norge fra 106 til 99 døgnplasser. Antallet døgnplasser vil altså reduseres med sju døgnplasser fra juli 2022.
Bent Høie som helseminister ga gjentatte ganger helseforetakene om å styrke sitt arbeid for rusbehandling av barn og unge, noe som ble fulgt opp. Ventetidene for rusbehandling i Helse Midt-Norge ble mer enn halvert under Solberg-regjeringen, fra 59 dager i gjennomsnitt 3. tertial 2013, til 26 dager i gjennomsnitt 3. tertial 2020.

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: Jeg ønsker å utvikle tilbudet innen psykisk helsevern og rusbehandling, spesielt for barn og unge. I første omgang har jeg gitt de regionale helseforetakene i oppdrag for 2022 å sørge for gode basistjenester innen rusbehandling i alle helseforetak, styrke rusbehandlingstilbudet til barn og unge og utvikle rutiner for samhandling mellom somatiske avdelinger, psykisk helsevern og tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB). Vi planlegger også en forebyggingsoffensiv, som treffer barn og unge tidlig nok og på deres premisser.
Det er spesialisthelsetjenestens ansvar å sørge for helsehjelp innenfor TSB. Helseforetakene må ut fra lokale behov gjøre en faglig vurdering av om de selv har god nok kapasitet til å gi befolkningen et godt tilbud, eller om tjenesten bør anskaffes. Når det gjelder den nevnte anskaffelsen i helseregion Midt-Norge, viser jeg til mitt svar på spørsmål nr. 938 fra stortingsrepresentant Bård Hoksrud om ideelle aktører og deres plass i helsetjenestetilbudet i Norge.
Jeg vil prioritere god og rask tilgang til tjenestene innenfor psykisk helsevern og rusbehandling. Vi har økt bevilgningene til sykehusene ekstra i årets budsjett og har gitt tydelig beskjed om at sykehusene må styrke tilbudet innen psykisk helsevern og rusbehandling. I tillegg er det bevilget økte midler også til kommunene, og til etablering av flere oppsøkende og tverrfaglige team som samarbeider om oppfølging av pasienter.
Vi jobber nå både med å utarbeide en opptrappingsplan for psykisk helse og en forebyggings- og behandlingsreform for rusfeltet. Dette er langsiktig og nødvendig arbeid. Det handler om bedre kapasitet, men også sterkere vekt på forebygging og tidlig innsats, og å styrke tilbudet og tilgjengeligheten til helsehjelp i kommunene.