Skriftlig spørsmål fra Mathilde Tybring-Gjedde (H) til olje- og energiministeren

Dokument nr. 15:1102 (2021-2022)
Innlevert: 31.01.2022
Sendt: 01.02.2022
Besvart: 07.02.2022 av olje- og energiminister Marte Mjøs Persen

Mathilde Tybring-Gjedde (H)

Spørsmål

Mathilde Tybring-Gjedde (H): Kan olje- og energiministeren redegjøre for hvilke konkrete initiativ regjeringen har tatt på havvindområdet de siste hundre dagene?

Begrunnelse

I politisk kvarter 31.01 sa næringsminister Vestre om norsk havvindsatsing at:

«Det har skjedd mer i Olje- og energidepartementet de siste 100 dagene vi har styrt enn de foregående 100 månedene.»

Solberg-regjeringen åpnet områdene Utsira Nord og Sørlige Nordsjø II for vindkraft til havs fra 1. januar 2021.
Solberg-regjeringen etablerte samarbeidsforumet for havvind: 50 representanter fra energisektoren, fiskerinæringen og leverandørindustrien skal samle, styrke og synliggjøre næringen, og etablere forutsigbare spilleregler for aktiviteten og sameksistensen med eksisterende næringer.
Regjeringen bevilget gjennom Enova 2,3 mrd. kroner i støtte til Hywind Tampen. Verdens største flytende vindkraftverk, som skal delelektrifisere Snorre og Gullfaksfeltet. Prosjektet er nå under utbygging og skal være i drift i løpet av 2022. Prosjektet er et viktig steg i utviklingen av teknologi for flytende vindkraft og kostnadsreduksjoner.
I tillegg bevilget Solberg-regjeringen 120 millioner til forskning på havvind og opprettet et eget Forskningssentre for miljøvennlig energi (FME), Norwegian Research Centre on Wind Energy (NorthWind),
Før Solberg-regjeringen gikk av, ba regjeringen NVE om å sette ned en direktoratsgruppe som skal identifisere nye arealer til havs og gjennomføre en ny konsekvensutredning.

Marte Mjøs Persen (A)

Svar

Marte Mjøs Persen: Regjeringen har med utgangspunkt i det som var status da vi tiltrådte arbeidet for å finne løsninger og komme med avklaringer på sentrale områder for utviklingen av havvind. Vi følger opp målene våre fra Hurdalsplattformen om å legge til rette for en storstilt satsing på havvind gjennom en ambisiøs nasjonal strategi for havvind som blant annet inkluderer satsing på norsk leverandørindustri, et godt regelverk og utvikling av nettinfrastruktur på norsk sokkel.
Utvikling av et rammeverk for havvind er nybrottsarbeid, og vi er opptatt av å gjøre det skikkelig slik at vi kan nå de målene vi har satt oss i Hurdalsplattformen. Dette skal i størst mulig grad skje gjennom effektive prosesser, men det er samtidig viktig at vi ikke forhaster oss unødig. Vi skal finne gode løsninger som sikrer forutsigbarhet, bidrar til god sameksistens mellom ulike næringer og hensyn, og legger til rette for samfunnsøkonomisk lønnsom utvikling av vindkraft til havs.
I årets statsbudsjett har vi styrket arbeidet med vindkraft til havs i Olje- og energidepartementet med 10 mill. kroner for å øke saksbehandlingskapasiteten sammenliknet med hva situasjonen var før regjeringen tiltrådte, og for å gi rom for nødvendige utredninger som tar arbeidet raskere videre. Vi vil komme tilbake til de konkrete initiativene vi har jobbet med de siste hundre dagene i tilleggsmeldingen til Meld. St. 36 (2020-2021) som blir lagt fram i løpet av våren.