Skriftlig spørsmål fra Tor André Johnsen (FrP) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:1206 (2021-2022)
Innlevert: 09.02.2022
Sendt: 09.02.2022
Besvart: 15.02.2022 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Tor André Johnsen (FrP)

Spørsmål

Tor André Johnsen (FrP): Ser også statsråden at domstolsreformen har hatt en positiv effekt – og at en reversering av reformen derfor vil være uheldig – for f.eks. Kongsvinger som rettssted?

Begrunnelse

Ved domstolsreformen ble Romerike og Glåmdal tingrett opprettet. Denne domstolen tar opp i seg de tidligere Nedre Romerike (Lillestrøm), Øvre Romerike (Eidsvoll) og Glåmdal (Kongsvinger) tingretter. Av disse tre domstolene var Nedre Romerike tingrett på Lillestrøm den klart største.
Spørsmålsstiller hadde den 07.02.22 møte med sorenskriveren og flere representanter for de ansatte i Romerike og Glåmdal tingrett. Møtet ble omtalt av avisa Glåmdalen på nett den 08.02.22 og over flere sider i papirutgaven den 09.02.22. Det vises særlig til følgende deler fra Glåmdalens dekning:

«Etter et snaut år med ny organisering ser vi at tingretten allerede fungerer mye mer effektivt. Oppgavene er fordelt på en mer hensiktsmessig måte og vi har allerede begynt å bygge lokale kompetansemiljøer. Kongsvinger har for eksempel den faglige ledelsen for skiftesaker og for barnesaker, og det er flyttet flere rettssaker hit fordi ventetiden er lengre ved rettsstedene i Lillestrøm og Eidsvoll.
Så den nye organiseringen har styrket Kongsvinger som rettssted?
Slik er det absolutt mulig å se det, ja. Særlig prøver vi å lokalisere saker fra Nes hit dersom partene er enige om det. Ingen rettssaker er blitt flyttet herfra, men vi har derimot flere eksempler på at rettssaker har blitt flyttet hit, sier sorenskriver Odd Magne Gjerde ved Romerike og Glåmdal tingrett.»

I tillegg til sorenskriveren, var også representantene for de ansatte som spørsmålsstiller møtte i Romerike og Glåmdal tingrett denne dagen positive til den nye strukturen som ble innført ved domstolsreformen.
De positive effektene som økt effektivitet og mer hensiktsmessig oppgavefordeling – som er ensbetydende med mer effektiv bruk av det offentliges resurser – virker å være en positiv effekt av domstolsreformen som man ser flere steder i landet. Men det som det særlig pekes på her – og som er tema for dette spørsmålet – er betydningen reformen har hatt for Kongsvinger som rettssted.
Domstolen på Kongsvinger har fått større sakstilfang som følge av at saker overføres fra de to andre rettsstedene på Lillestrøm og Eidsvoll. Det bygges også opp et spisset fagmiljø for skiftesaker og barnesaker i tinghuset på Kongsvinger. Det er viktig å høre om ministeren også har fått med seg disse positive sidene ved reformen.

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: Som påpekt i mitt svar på spørsmål nr. 532, så foreligger det ingen evaluering av strukturendringene som Stortinget behandlet og fikk flertall for i desember 2020. Regjeringen ønsker å sikre god rettssikkerhet og tilgjengelige tjenester for innbyggerne i hele landet. Vi mener selvstendige domstoler med stedlig ledelse gir domstolene god lokal forankring og sikrer hensynet til maktfordeling og arbeidsmiljø. Hensyn knyttet til god ressursutnyttelse og saksbehandlingstid kan etter mitt syn ivaretas på andre måter enn ved å slå sammen domstoler.
Forslaget om å gjeninnføre domstolstrukturen er nå sendt på høring og vi sikrer på den måten en åpen og god prosess. Jeg ser frem til å motta høringsinnspill fra Kongsvingerregionen og øvrige deler av landet.