Kristoffer Robin Haug (MDG): Mener statsråden det er akseptabelt at politiets øverste leder undergraver de politiske målsettingene til en regjering gjennom å skaffe seg forhåndsinformasjon om offentlige utredninger og på den måten gå forbi de folkevalgte i den offentlige debatten?
Begrunnelse
Da stortinget behandlet forslaget om avkriminalisering av bruk og besittelse av ulovlige rusmidler sommeren 2021, skjedde det etter lang tids argumentasjon og politisk press fra enkelte stemmer i politiet som advarte mot økt bruk blant ungdom og at de mistet adgang til etterforskningsmetoder for å avdekke bruk og salg. Dette er påstander som ikke lar seg understøtte av forskning eller kunnskap om hva som er lov for politiet å gjøre.
I tillegg hadde det blitt avdekket at Politidirektoratet hadde gjort ureglementerte pengeoverføringer til Norsk Narkotikapolitiforening (NNPF). NNPF var også anklaget for rolleblanding der de brukte politiuniform da de gjennomførte kampanjer, brukte politiets adresser, og inngikk avtaler med kommuner, næringsliv, politi og arbeidstilsynet som påla sivilsamfunnet å ikke fremme liberale ruspolitiske synspunkter.
Etter stortingshøringen om rusreformen i mars startet Riksadvokaten en gjennomgang av politiets bruk av invaderende ransakingsverktøy i brukersaker. Justisdepartementet har satt ned et utvalg som gjennomgår politiets samrøre med NNPF.
Blant de mest graverende forholdene er at det har blitt avdekket at politidirektøren fikk forhåndsinformasjon om Rusreformutvalgets konklusjoner ti dager før utvalget la fram innstillingen sin for regjeringen. Tre dager før innstillingen var kjent gikk politidirektøren ut og advarte mot avkriminalisering, i en situasjon der hun hadde tilgang til informasjon som ikke var kjent for landets folkevalgte.