Skriftlig spørsmål fra Per-Willy Amundsen (FrP) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:1235 (2021-2022)
Innlevert: 11.02.2022
Sendt: 11.02.2022
Besvart: 18.02.2022 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Per-Willy Amundsen (FrP)

Spørsmål

Per-Willy Amundsen (FrP): Er statsråden av den oppfatning at implementering av det nye forslaget til grenseforordning – dersom det kommer til votering i sin nåværende form – vil kreve tre fjerdedels flertall i stortinget, jf. Grunnloven § 115?

Begrunnelse

Det vises til mitt spørsmål til statsråden i dokument 15:1154 av 04.02.22, samt statsrådens respons på spørsmålet av 09.02.22. Statsråden svarer ikke på det hun blir spurt om. Spørsmålet var: «Er statsråden av den oppfatning at implementering av det nye forslaget til grenseforordning vil kreve tre fjerdedels flertall i Stortinget, jf. Grunnloven § 115?». Videre står det i begrunnelsestekstens siste setning: «Det er derfor ønskelig å vite statsrådens syn på om dette er en suverenitetsavståelse som ville krevd tre fjerdedels flertall ved votering i Stortinget, dersom forslaget kommer dit i sin nåværende form.». Da disse formuleringene tilsynelatende fremstod som tvetydige av statsråden, så det ble oppfattet som om spørsmålsstiller ba om en generell redegjørelse om Schengen-samarbeidet og en uttalt intensjon om å oppnå et bedre forslag til grenseforordning, stilles spørsmålet på nytt. Det spørsmålsstiller ønsker besvart er statsrådens vurdering av om det nye forslaget til grenseforordning – slik det ble fremlagt av Kommisjonen – vil innebære en slik grad av suverenitetsavståelse at det ville krevd tre fjerdedels flertall ved votering i Stortinget.

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: Det vises til mitt svar på spørsmål nr. 1154 fra representanten hvor jeg skrev at det er først når forslaget er ferdigforhandlet i EU at det vil være naturlig å vurdere hvilken av Grunnlovens bestemmelser som kommer til anvendelse for Stortingets samtykke.
Jeg kan forsikre representanten Amundsen om at det vil bli gjort en grundig vurdering av hvilken grunnlovsbestemmelse som kommer til anvendelse, før saken legges fram for Stortinget til behandling. Forslaget fra EU-kommisjonen er ikke endelig og av erfaring er det grunn til å tro at det vil endres innen det blir vedtatt. Jeg finner det ikke hensiktsmessig å bruke ressurser på en slik vurdering før vi kjenner det endelige forslaget.