Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.
Dokument nr. 15:1326 (2021-2022) Innlevert: 14.02.2022 Sendt: 21.02.2022 Besvart: 03.03.2022 av finansminister Trygve Slagsvold Vedum
Lars Haltbrekken (SV): I dag er det slik at kraftprodusenter ikke inngår langsiktige kontrakter for kjøp av kraft med andre enn kraftkrevende industri. Dette skyldes at dersom de inngikk en slik avtale med husholdninger så ville det ved beskatning blitt verdsatt til spot-prisen, og ikke kontraktsprisen slik det er for de lange kontraktene.Kan statsråden redegjøre for de økonomiske konsekvensene, og evt. andre konsekvenser, av å endre dette slik at produsenter også kan inngå langsiktige kontrakter med andre, og mindre volum, enn industrien?
Trygve Slagsvold Vedum: Denne regjeringen er opptatt av at norsk industri og norske forbrukere skal ha tilgang på rimelig norsk kraft. Strøm er et nødvendighetsgode, som vi har som følge av kloke valg de før oss har tatt. Denne arven ønsker vi å ta videre, og har varslet flere grep som vil kunne sikre rimelig kraft også fremover. På grunn av de ekstraordinære strømkostnadene har vi innført støtteordninger med mål om å hjelpe husholdningene med regningen, slik at det blir litt mindre vanskelig. Regjeringen har og i vårt første statsbudsjett redusert elavgiften med 47 pst. i vintermånedene januar–mars, og 9 pst. resten av året, sammenlignet med 2021 (prisjustert).Vannkraften er en felles ressurs. Den ekstraordinære avkastningen (grunnrenten) fra vannkraften kommer både vertskommuner, eierkommuner og staten til gode. Både skatteregler og eierskap bidrar til dette. Gjennom grunnrenteskatt sikrer vi fellesskapet en høyere andel av grunnrenten uten å svekke selskapenes insentiv til å gjøre lønnsomme investeringer. Disse inntektene er viktige for å finansiere gode tilbud for folk lokalt i hele landet. Jeg er enig i at de svært høye prisene på strøm som har vært den siste tiden rammer den norske forbrukeren hardt. Med dagens høye prisnivå er det særlig viktig at forbrukerne får god informasjon som grunnlag for å ta bevisste valg om strømavtaler. Kunder som har en økonomi som ikke tåler store svingninger i strømprisene bør ha mulighet til å tegne forsikring gjennom reelle fastprisavtaler som er forståelige og lette å skille fra avtaler med variabel pris i strømselskapenes markedsføring.Erfaringene fra denne vinteren kan føre til at flere strømleverandører markedsfører fastprisavtaler, og at flere forbrukere vurderer slik prissikring. Regjeringen vil også gå grundig inn i dette, for å se om det finnes politiske grep eller regelendringer som kan gjøres for å legge til rette for dette i enda større grad enn i dag. Regjeringen ønsker at fastprisavtaler skal være et reelt alternativ for norske husholdninger. Det er også en god vei å gå når det gjelder å gjøre det enklere og mer oversiktlig for forbrukeren å navigere i strømmarkedet. En forutsetning for at konkurransen i markedet skal fungere, er at folk greier å sette seg inn i de ulike prisene på en enkel måte. Her jobber og regjeringen for å se på om det kan gjøres grep som kommer forbrukeren til gode.Det er et mål for denne regjeringen at norske forbrukere også fremover skal ha tilgang på rimelig norsk kraft, og vi vil følge opp og se om det er flere grep regjeringen kan gjøre for å bidra til dette.