Skriftlig spørsmål fra Seher Aydar (R) til arbeids- og inkluderingsministeren

Dokument nr. 15:1366 (2021-2022)
Innlevert: 24.02.2022
Sendt: 24.02.2022
Besvart: 03.03.2022 av arbeids- og inkluderingsminister Hadia Tajik

Seher Aydar (R)

Spørsmål

Seher Aydar (R): Finnes rapporten «Eksport av velferdsytelser» fra 2014 i statsrådens departement, enten fysisk eller digitalt, eller er den deponert i Riksarkivet?

Begrunnelse

Daværende arbeidsminister Robert Eriksson (Frp) satte ned en interdepartemental arbeidsgruppe som skulle vurdere hvordan man kunne hindre såkalt eksport av velferdsytelser. Arbeidsgruppen presenterte sin rapport, «Eksport av velferdsytelser», i 2014. Rapporten kan belyse ansvarsforhold i den såkalte Nav-skandalen, noe som potensielt kan utløse oppreisning til ofrene som er rammet.
Jeg viser til statsrådens brev til Kontrollkomiteen om Dokument 8:32 S (2021-2022) (Representantforslag om å overlevere rapporten «Eksport av velferdsytelser» for å sikre at Nav-skandalens ofre får nødvendig informasjon til å vurdere krav om oppreisningserstatning og full informasjon om hvordan Nav-skandalen kunne skje). I sitt svar til komiteen viser statsråden til at rapporten er et internt dokument fra Solberg-regjeringen og at avgått statsminister Erna Solberg forvalter slike dokumenter. Statsråden opplyser imidlertid ikke hvor rapporten befinner seg i dag. Vi vet ikke om den er deponert i Riksarkivet eller om den fortsatt finnes tilgjengelig i departementet. Dette er det avgjørende at Stortinget får klarhet i.
Hvis noen i statsrådens departement har tilgang til rapporten, følger det av embetsverkets lojalitetsplikt at de ikke kan nekte å gi den til sittende statsråd, som i sin tur kan pålegges å fremlegge den for Stortinget. Jeg siterer fra Retningslinjer for embetsverket, fastsatt av Kommunal- og moderniseringsdepartementet i 2019:

«En side ved lojalitetsplikten overfor statsråden er at embetsverket skal bistå statsråden i å oppfylle sine forpliktelser overfor Stortinget.».

Hadia Tajik (A)

Svar

Hadia Tajik: Eg er ikkje kjent med om rapporten, som er nemnd i spørsmålet, er deponert i Riksarkivet. Det endrar ikkje vurderinga av rapporten som eit internt dokument for den førre regjeringa, at det finnast elektroniske eller fysiske kopiar i departementet. Eg viser her også til mitt svar til kontroll- og konstitusjonskomiteen 7. februar 2022 om Dokument 8:32 S (2021–2022).