Skriftlig spørsmål fra Margret Hagerup (H) til kunnskapsministeren

Dokument nr. 15:1370 (2021-2022)
Innlevert: 24.02.2022
Sendt: 24.02.2022
Besvart: 03.03.2022 av kunnskapsminister Tonje Brenna

Margret Hagerup (H)

Spørsmål

Margret Hagerup (H): Mener statsråden at departementet kan avslå søknader etter friskoleloven, med den begrunnelse at "det demokratiske flertallet har skiftet", selv om dette flertallet ikke har opphevet godkjennelsesordningen?

Begrunnelse

Jeg viser til statsrådens svar på mitt spørsmål nr. 1223, hvor hun blant annet skriver at det er et grunnet opphold, jf. forvaltningsloven 11a første ledd, at "det demokratiske flertallet har skiftet". Flertallet har ikke vedtatt å endre friskoleloven. Regjeringen har ikke engang foreslått noen endring for Stortinget.
I friskoleloven har et demokratisk flertall vedtatt at "departementet kan godkjenne frittstående skolar og driftsendringar ved godkjende frittståande skoler". Dette betyr ikke at skoler har noen lovfestet rett til godkjenning, noe som også går frem av de to proposisjonene statsråden viser til. Proposisjonene viser til hva departementet blant annet bør legge vekt på ved behandling av søknader, og bare når særlige grunner tilsier det, skal skoler ikke få godkjenning.
Statsråden unnlater imidlertid å vise til Prop. 84 L. (2014-2015) punkt 5.4.6, om at "Departementet legger til grunn at hovedregelen skal være at dersom vilkårene anses oppfylt, skal godkjenning gis".
Det ville derfor være overraskende om det er "saklig begrunnet" å avslå søknader bare fordi regjeringen ikke ønsker friskoler, slik statsråden antyder.

Tonje Brenna (A)

Svar

Tonje Brenna: Regjeringen har som viktig målsetting å styrke den offentlige fellesskolen. Det følger av Hurdalsplattformen at regjeringen vil fjerne profilskoler og yrkesfagopplæring som godkjenningsgrunnlag, jf. friskoleloven § 2-1 andre ledd bokstavene h) og i). Disse to grunnlagene kom inn i loven i 2015 etter forslag fra Solberg-regjeringen. Forslag om å oppheve disse to godkjenningsgrunnlagene har vært på offentlig høring, og regjeringen tar sikte på å legge forslagene frem for Stortinget i en lovproposisjon våren 2022.
I påvente av Stortingets forventede lovbehandling våren 2022 instruerte departementet 15. november 2021 Utdanningsdirektoratet om å stille behandlingen av søknader om godkjenning av nye skoler etter friskoleloven § 2-1 andre ledd bokstavene h) og i) i bero. Det oppholdet i søknadsbehandlingen som følger av instruksen er et grunnet opphold, jf. forvaltningsloven § 11a første ledd og innebærer en konsekvent og lik behandling av de søknadene som lå til behandling per denne datoen. De søkerne som ble berørt av instruksen ble varslet særskilt om dette. Jeg ønsker å få Stortingets prinsipielle avklaring før disse søknadene ferdigbehandles. Når Stortinget har behandlet saken, vil disse søknadene bli behandlet.
Jeg vil understreke at godkjenningsordningen etter dagens lov er skjønnsmessig. Med Bondevik II-regjeringen ble det fra høsten 2003 gitt en rett til godkjenning etter loven. Vilkårene for godkjenning var at minstekravene til innhold og kvalitet i loven skulle være oppfylt, og godkjenningen ikke skulle innebære vesentlig negative konsekvenser for vertskommunen eller vertsfylket. Fra høsten 2004 ble det innført en tilsvarende rett til godkjenning for frittstående videregående skoler. Som et resultat av denne lovgivningen lå det an til en betydelig vekst i antallet privatskoler da Stoltenberg II-regjeringen tiltrådte høsten 2005.
Fra høsten 2007 ble det, etter forslag fra Stoltenberg II-regjeringen, innført krav om at skolene må drive sin virksomhet på et særskilt grunnlag for å kunne få godkjenning. Fra høsten 2007 var det heller ikke lenger rett til godkjenning dersom lovens vilkår var oppfylt. Etter friskoleloven § 2-1 første ledd første punktum kan departementet godkjenne nye skoler og driftsendringer ved eksisterende skoler. Det følger klart av lovens ordlyd og av særmerknaden til lovbestemmelsen at godkjenningsordningen er skjønnsmessig. Jeg viser i denne sammenheng til Ot.prp. nr. 37 (2006-2006) kap. 19 Til § 2-1:

«Første ledd første punktum inneber at det ikkje ligg føre rett til godkjenning etter lova, men at departementet etter ei skjønnsmessig vurdering kan godkjenne nye skolar og driftsendringar ved allereie eksisterande skolar».

Den godkjenningsordningen som ble vedtatt i 2007 ble i hovedsak videreført i Prop. 84 L
(2014-2015), jf. punkt 19.1 om § 2-1. Siden de lovendringene som ble vedtatt i 2007 trådte i kraft, har det vært en fast og etablert forvaltningspraksis som bekrefter at godkjenningsordningen er skjønnsmessig.