Skriftlig spørsmål fra Helge André Njåstad (FrP) til kommunal- og distriktsministeren

Dokument nr. 15:1393 (2021-2022)
Innlevert: 26.02.2022
Sendt: 28.02.2022
Besvart: 02.03.2022 av kommunal- og distriktsminister Bjørn Arild Gram

Helge André Njåstad (FrP)

Spørsmål

Helge André Njåstad (FrP): Korleis vil statsråden følge opp stortinget sitt vedtak om å sjå på korleis dispensasjonar etter plan- og bygningsloven betre kan handterast?

Begrunnelse

4. juni 2021 vedtok stortinget dette:

«Stortinget ber regjeringen vurdere hvordan klagesaker i forbindelse med dispensasjoner etter plan- og bygningsloven bedre kan håndteres, ressursmessig og tidsmessig, i saker der statsforvalteren selv er klager eller på annen måte part i saken.»

Arealpolitikk der Statsforvalteren og sette Statsforvalteren omgjer lokale vedtak er ein stadig kime til følelsen av at det lokale sjølvstyre blir tilsidesatt. Dette er ein kjennsle mange lokalpoltikarar kjenner på.

Bjørn Arild Gram (Sp)

Svar

Bjørn Arild Gram: Regjeringen er opptatt av å føre en arealpolitikk som skal bidra til vekst og utvikling i små og store lokalsamfunn, innenfor overordnede nasjonale mål. Det skal legges til rette for mer boligbygging i områder med liten befolkningstetthet, og kommunene skal få økt handlefrihet når det gjelder hvor i kommunene nye boliger skal kunne bygges. Gjennom arealplanlegging er det kommunestyret som gir rammene for ønsket arealbruk.
Plan- og bygningsloven bygger på et prinsipp om at arealendringer skal skje ved en forenklet eller grundig planprosess i kommunen, og ikke gjennom enkeltvise dispensasjoner som vil kunne vanskeliggjøre en helhetlig arealdisponering og samordning av sektorinteresser. Endringer i dispensasjonsbestemmelsen i plan- og bygningsloven ble vedtatt i Stortinget ved lov 18. juni 2021 nr. 130. Lovens krav innebærer at dispensasjon kun er en unntaksbestemmelse, og en sikkerhetsventil.
Til spørsmålet viser jeg til at departementet arbeider med å sikre en enhetlig og god praksis for klager fra statsforvalteren som sektormyndighet. Dette gjøres gjennom styringsdialogen og ved veiledning av statsforvalterembetene. Departementet har også satt i gang arbeidet med et utredningsoppdrag, for å kartlegge årsaker til dispensasjoner fra arealplaner.
Jeg er enig i at statsforvalteren skal være varsom med å overprøve beslutninger som hører til det lokalpolitiske skjønnet. Samtidig er det viktig at statsforvalteren ser til at nasjonale og viktige regionale interesser ikke blir vesentlig tilsidesatt i enkeltsaker. Jeg vil komme tilbake til Stortinget med en redegjørelse for hvordan anmodningsvedtaket er fulgt opp.